Problem ze wspomaganiem Peugeot 5008 1.6 VTI

10 Sie 2019, 19:13

Cześć,
To mój pierwszy post.
Nie mogę odnaleźć na forum żadnej podobnej sytuacji.

Przy skrajnym położeniu kierownicy i przytrzymania kierownicy mam komunikat o awarii układu wspomagania i wspomaganie wyłącza się.

Problem jedynie na goracym silniku.

Postaram się za chwilę wrzucić filmik.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Kłopot pojawił się po kilku dniach od dodania rewalitalizanta Xado do układu wspomagania.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Promedico
Nowicjusz

12 Sie 2019, 10:53

Promedico napisał(a):Problem jedynie na goracym silniku.
W jedną i drugą stronę dostajesz taki sam komunikat i wyłącza się? Czy podczas wolnej jazdy jest tak samo?

Kręcisz kilka razy w miejscu więc obciążasz dosyć mocno układ wspomagania po czym kręcisz do oporu i trzymasz, wtedy wyskakuje błąd. Może to jakieś zabezpieczenie przed uszkodzeniem układu wspomagania poprzez jego przegrzanie?

Rozumiem że po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu problem znika?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Sie 2019, 10:58

Podczas jazdy jest ok. W skrajnych położeniach jest tylko kłopot na rozgrzanym silniku. Na zimnym błąd nie występuje.

Wszystko zaczęło się po dodaniu xado. Wcześniej ok pół roku jeździł na nowym płynie Preston i bez kłopotu.
Promedico
Nowicjusz

12 Sie 2019, 11:28

Promedico napisał(a):Wszystko zaczęło się po dodaniu xado. Wcześniej ok pół roku jeździł na nowym płynie Preston i bez kłopotu.
To zapytam może tak, czy przed dolaniem Xado testowałeś układ w taki sam sposób jak na załączonym filmiku i problem nie występował?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Sie 2019, 11:31

Przed dodaniem nie było problemów
Promedico
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Audi A1 zwycięzcą w klasie małych samochodów
    Czytelnicy czasopisma "auto motor und sport" (ams) wybrali najlepsze samochody 2013 roku. Audi A1 zwyciężyło w kategorii "mały samochód" i tym samym powtórzyło sukces sprzed roku. Wyróżnienia zostały ...