ryszard10 to już ma stary post , pewnie ziomuś już śmiga bez kłopotów:)
poniezej tresc mojej wypowiedzi w innym wątku:)
DZIEKI ZA PRZECZYTANIE I ODPOWIEDŹ !!
mam podobny problem ale gaśnięcie auta pojawia się w różnych przypadkach !!
OPEL ASTRA F sedan 1997 , model silnika X14NZ, 1.4, 60KM, tylko benzyna
dodam że problem pojawia się jak zaczynają się ciepłe dni tj, 19 i więcej stopni na dworze (dziwne) ustępuje praktycznie jak robi się już chłodno np. już ponad miesiąc jeżdżę i nie miałem przypadku..
szczegółowo opiszę zdarzenia:
1. auto odpala "na dotyk" zawsze rano ( pierwsze odpalenie po całonocnym postoju na parkingu)
2. cyrki zaczynają się podczas kolejnej jazdy w ciągu dnia po dłuższym postoju kilkugodzinnym, kiedy jest cieplej,,, tj. wyraźnie rozgrzane jest auto wewnątrz, maska od promieni słonecznych
3. auto odpala ale potrafi po chwili zgasnąć np. podczas ruszania , czuć nierówną pracę silnika, zapalają się
kontrolki ,
4. auto odpala i nie gaśnie od razu, przejazd kilkudziesięciu - kilkuset metrów - i na pierwszym zatrzymaniu się np. pierwsze skrzyżowanie - GAŚNIE , zapalają się kontrolki
5. również słychać nierówną pracę silnika, obroty nie są normalne stabilne itp.
6. nie można odpalić np. kilka kręceń, za 6, 7 , 8 razem się udaje
7. czasami trzeba odczekać kilka minut i odpala, czasami podczas dalszej jazdy objawy gaśnięcia pojawiają się ponownie.
8. INNY PRZYPADEK podczas jazdy najczęściej na 2 biegu ale zdarzało się rzadziej na 3 i 4
auro szarpie, pedał gazu "nieaktywny"
![Smile :)]()
zapalają się kontrolki
dodam ze podczas ostatniej 4 letniej eksploatacji wymieniałem:
olej (corocznie), filtr powietrza (corocznie), oleju (corocznie), paliwa (2 lata temu), układ rozrządu, świece,
czyszczony był: silniczek krokowy, kopułka, palec,
diagnostyka: kilka razy, 0 błędów
za wszelkie rady serdecznie dziękuję.