Opel Astra 1.4 - Gaśnie

11 Mar 2008, 16:55

Witam.
Posiadam autko Opel Astra I 1,4 i mam dość denerwujący problem..
Mianowicie, gdy odpalę samochód i za chwilę mi zgaśnie (np. dlatego, że jest zimno) to za nic nie idzie go później odpalić, trzeba naprawdę długo go pomęczyć żeby odpalił.. :/ Co ciekawe, nie dzieje się tak tylko wtedy, gdy jest zimno, ale też przy normalnej temp. Nie cały miesiąc temu wymieniane były świece, tyle że problem był też przed wymianą. Jesli jeżdżę jakiś czas, zgaszę i np za 20 min. chcę odpalić, to bez żadnego problemu, zakręci raz czy dwa i od razu odpala.
Problem pojawia się wtedy, gdy samochód zgaśnie i chcę go od razu znów odpalić :/. Bo czasem stoją np na światłach i z jakiegoś powodu zgaśnie, to nie idzie go odpalić.. Dopiero po jakimś czasie..
Jest założona instalacja LPG, dodam, że jeśli zgaśnie, to na benzynie też nie daje rady odpalić..

A druga sprawa jest taka, że czasem łapie strasznie wysokie obroty, np gdy się go odpali. Zazwyczaj jest normalnie, ale czasem bez powodu łapie wysokie obroty.. :/ Czego to może być wina..? Kwestia wyregulowania gaźnika..?

Pozdrawiam
Pablossspox
Nowicjusz

• 11 Mar 2008, 20:29

ja w Uno tak miałem...wymieniłem uszczelki i jest dobrze...słyszałem ze to od uszczelki pod głowica bo woda z układu chłodzenie sie tam gdzies dostaje....no nie wiem jak to dokładnie jest ale mi pomogło a jak tam jest u Ciebie i co jest to nie wiem...
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

12 Mar 2008, 12:08

witam ja tez mam ten problrm z takim samym samochodem i te same objawy wymienilem uszczelkę pod głowica i dalej jest to samo co jjest tego przyczyną w imieniu swoim i kolegi ktory zapoczatkował temat prosze o jakas poradę z gory dziekuję
    hubert09
    Nowicjusz

Miejscowość: z serca

12 Mar 2008, 19:16

Pomocy.. :roll:
    Pablossspox
    Nowicjusz

12 Mar 2008, 20:12

idz do mechanika i bedzie po kłopocie:)
    zuchos20
    Początkujący
    Awatar użytkownika

13 Mar 2008, 12:57

Tak.. tylko że mechanik będzie wymieniał wszystko po kolei naciągając na koszty a usterka pewnie wraz nie zostanie wykryta.. :/
    Pytam, bo może ktoś miał podobny problem i wie co było konkretnie jego przyczyną, a jeśli nie, to niestety trzeba będzie wybrać się na warsztat..
    Pablossspox
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

13 Mar 2008, 18:54

Na sam początek warto sprawdzić,czy ze zbiorniczka wyrównawczego nie ubywa płynu chłodzącego,oraz jaki kolor ma olej w silniku.Jeżeli płynu ubywa,a olej ma kolor kawy z mlekiem lub zbliżony do tego,to powodem może być własnie uszczelka pod głowicą - płyn chłodzący dostaje się do komory spalania i miesza się z mieszanka paliwową i jest problem z uruchomieniem.Po postoju płyn ten może się zbierac w komorze spalania.
    Natomiast jeżeli płynu nie ubywa,to przyczyną może być fałszywe powietrze,przedostające się przez przepaloną uszczelką pod gaźnikiem lub nieszczelny któryś z przewodów podciśnienia.Podejrzewać można tez gaźnik,a konkretnie warto skupić się na mechanizmie i kanalikach ssania.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Mar 2008, 16:20

No właśnie tak się zastanawiałem nad tym płynem chłodniczym, rzeczywiście ubywa go co jakiś czas, przeczytałem kilka postów związanych z tym tematem i też się zastanawiałem nad tym, że płyn może dostawać się do silnika.

MotoAlbercik napisał:

Jeżeli płynu ubywa,a olej ma kolor kawy z mlekiem lub zbliżony do tego (...)

Olej sam w sobie ma (chyba) dość normalny kolor, tyle, że na korku wlewu oleju (w czasie zimy) zbiera się biały nalot o konsystencji musztardy i o jaśniutkim, prawie białym kolorze.
    O tym też już sporo przeczytałem na forum i większość użytkowników mówi, że podczas zimy ''jest to normalne''.

A co do tej uszczelki.. To ile może kosztować jej wymiana..? Bo sama uszczelka to chyba ok 50 zł
    I ile ewentualnie może kosztować zajęcie się tym gaźnikiem i sprawdzenie tego?
    Pablossspox
    Nowicjusz

15 Mar 2008, 21:04

ja za uszczelkę placiłem 36 zł a za robote 160 bo oprocz tego wymienili mi uszczelki pod pokrywa od zaworow pod kolektorem i i czujnik temperatury
    hubert09
    Nowicjusz

18 Mar 2008, 14:11

Też miałem ten problem ale z Daewoo Nexią. Nie wiem co było wymieniane bo nie ja to wymieniałem, najwcześniej dowiem sie w czwartek (chyba to jest 20) i napisze.
    Shadow
    Nowicjusz

Miejscowość: Września

19 Mar 2008, 06:41

Czekam na info Shadow
    Pablossspox
    Nowicjusz

19 Mar 2008, 11:16

shedow jest prosba jak najszybciej napisz o co wymieniłes bo jeżeli ja i kolega pabllooooospox zaprowadzimy samochod do mechaników to oni zaczną wymieniać wszytko po koleji za pomoc dzięik wielkie
    hubert09
    Nowicjusz

19 Mar 2008, 12:58

mam ten sam problem ale z samochodem Fiat Tipo, to samo wycieka mi plyn chlodzniczy, ostatnio wlasnie zaczal mi gasnac nawet gdy silnik byl rozgrzany i nie chcial w ogole zapalic, przed chwila chcialem juz do mechanika jechac i stalo sie to samo, sprobuje wymienic uszczelki i podziele sie informacja jak poszlo
    Andrewman
    Nowicjusz

21 Mar 2008, 08:26

Ja mam podobny, chociaż niezupełnie, problem z Lancią dedrą.Silnik wszedł na bardzo wysokie obroty, więc go zgasiłam i już nie dał się zapalić.Kręci, ale nie zapala. Mam założony gaz. Zapala tylko z benzyny. Jak się pociągnie autko i silnik wejdzie na 2000 obrotów, przełączy się na gaz, wtedy zaskakuje silnik i się jeździ bez problemów,do chwili zgaszenia. Może ktoś z Was mi pomoże. Dodam że autko stoi u mechanika już 2 tygodnie, niestety nie potrafi nic zrobić. Powymieniał jakieś części, ale tylko raz lub dwa zapalił i znowu klapa.POMOCY
    alus
    Nowicjusz

Miejscowość: Koluszki

25 Mar 2008, 11:50

wszyscy maja ten sam problem a nikt nie wie jak to naprawić napewno ktos już się z tym uporal jesli to zrobiliście i wiecie od czego ta wada pochodzi to napiszcie o tym inni potrzebują pomocy a nie maja jej od kogo uzyskac jak się pojedzie do mechcnika to on bezradnie rozklada rece i nie wie od czego to jest i co z tym zrobic napiszcie plis probowałem tych metod naprawczych o ktorych pisal motoalbercik ale nie pomogło nadal jest to samo tylko po czyszczeniu gaźnika samochód mam troche silniejszy jakby
    hubert09
    Nowicjusz