Mazda 323F pedał hamulca

06 Lut 2010, 14:24

jak jade tak minimum 80-90 km/h i chce troche przyhamowac, to czuje jak pedał hamulca mi tak bije, drga. Oczywiscie ja zaczyna łapac to tak sie dzieje. Po prostu wciskam go i czuje jak mi pod stopa bije.

czy przyczyna moze byc twarde zawieszenie i nasze polskie drogi?

Czy moze mam cos z hamulcami.
Klocki i tarcze mam w dobrym stanie.
bartek0386h
Początkujący

Miejscowość: Mazury
  • 06 Lut 2010, 14:32

A nie ściąga ci auta podczas takiego lekkiego przyhamowywania?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

06 Lut 2010, 23:13

Co to znaczy w "dobrym stanie" ??? Jak kolega to sprawdził?? Wzrokowo ??? Nie da się... Ja stawiam na krzywą tarczę...
    brief99
    Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

07 Lut 2010, 01:10

3 miesiace temu mialem wymieniany sforzen w lewym kole i powiedzieli mi ze klocki i tarcze sa w dobrym stanie.
    Zobacze jeszcze jutro jak bedzie wygladac sytuacja, bo moze to była wina nawierzchni wtedy.
    bartek0386h
    Początkujący

Miejscowość: Mazury

07 Lut 2010, 01:22

a może tarcza pęknięta ???
    brief99
    Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

07 Lut 2010, 09:53

Jeśli samochód nie ma układu ABS, to takie objawy świadczyć mogą o krzywej tarczy hamulcowej (np. hamowanie przed dużą kałużą powoduje najpierw mocne rozgrzanie tarcz, a potem ich szybkie schłodzenie w tej wodzie i pokrzywienie tarcz, zwłaszcza jednorodnych, niewentylowanych).
    Sprawdź też przewód podciśnienia kolektor ssący - czasza serwa. Możliwe, że coś tam siedzi i od tego, drga podciśnienie na membranie serwa. Na tym przewodzie zazwyczaj jest zaworek zwrotny. Możliwe, że się zawiesza i podciśnienie wspomagania faluje.
    Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
    oprawca_1978
    Początkujący

Miejscowość: Zegrze
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
      Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...