Opel Astra 1.6 8v gaz przełącza się po jakimś czasie.

19 Lut 2013, 19:36

Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć że jestem nowy na forum :).
Posiadam Opla Astre 1.6 8v 75 KM 1996 kombi. Byla w nim zamontowana holenderska instalacja gazowa sekwencyjna (kolega tak mi powiedzial bo ja to sie nie znam), ktora niestety nie dzialala jak powinna. Podczas jazdy bylo ok ale na postojach tracila moc i spadaly obroty do zera po czym gasł . Ponieważ zaden gazownik z okolicy nie chcial podjac sie zadania naprawy mojego problemu ( oczywiscie oferowano mi zalozenie instalacji gazowej normalnej od podstaw za 700 zl) postanowilem wiec z kolega sam przerobic na normalna :) kupilem mixer, parownik, zawory do regulacji gazu. Zamontowalismy i jezdzi jak malina! Jest tylko jedno ale i to dosyc spore. Mianowicie samochod jezdzi na gazie 1 klasa ! niestety podczas jazdy guzik ktory byl do zmiany z benzyny na gaz i odwrotnie teraz podczas jazdy gdzies po okolo 5 min przelacza sie na benzyne (mimo iz jest duzo gazu w butli) dioda po prostu mryga. Moze ktos z was mial taki problem albo z takim problemem sie spotkal i pomoze mi go rozwiazac . z gory dziekuje. Pozdrawiam Krystian.
PindoReeeK
Obserwowany

Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Lut 2013, 09:32

Zacznij od wymiany filtru gazu,pamiętaj, drożny filtr to Świętość przy instalkach !
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Lut 2013, 15:21

a nie grzebaliście nic przy termostacie?
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

20 Lut 2013, 19:59

PhantomASA1 napisał(a):Zacznij od wymiany filtru gazu,pamiętaj, drożny filtr to Świętość przy instalkach !
filtr gazu jest nowy.

karolove napisał(a):a nie grzebaliście nic przy termostacie?

nie nic tam wlasnie nie ruszalismy ;/
PindoReeeK
Obserwowany

Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1996

08 Mar 2013, 09:19

albo zamotane kable albo sekwencji sie wydaje że silnik jest zimny i s powrotem przełącza na benzynę. Więc jest kilka opcji. Jeżeli temperatura nie rośnie (wskaźnik) to uszczelka pod głowicą jest urwana i wytwarza się poduszka powietrzna znaczy się brak obiegu i sekwencja myśli że silnik jest zimny, ja tak miałem. Może kable są zamienione i na odwrotnej zasadzie działa ( ciepły silnik-benzyna, zimny silnik-gaz) nie gwarantuje że mam racje ale tak mi się wydaje
acer5050
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel astra
Silnik: 1.4 i 44 kw 60 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1992