Opel Astra 1.6 94 r zapalona pomarańczowa kontrolka

09 Gru 2009, 18:30

Jak w temacie
Silnik ma większe obroty
Szib
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • 09 Gru 2009, 19:34

Do wyczyszczenia silniczek krokowy.
    Jeśli to nie pomoże,to trzebaby wyczyścic przepustnicę.
    A jeśli to nic nie da,to warto zainteresowac się stanem sondy lambda.
    Poza tym zwróc uwagę na nieszczelności w kanałach dolotowych powietrza,wężykach i ewentualnie w obrębie przepustnicy.
    Jeśli będziesz musiał kupic sondę lambda,to napisz do mnie na PW,to ci napiszę gdzie co i jak,bo sam latałem po Poznaniu za sondą do mojej Astry miesiąc temu i jestem w temacie.
    :smile:
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

10 Gru 2009, 19:52

Jak się świeci pomarańczowa kontrolka silnika,to znaczy,że pojawił się jakiś błąd w układzie sterowania silnikiem.Pisaliśmy o tym już na forum wiele razy.Trzeba podłączyć się pod omputer i sprawdzić jaki to błąd i wszystko będzie jasne.
    Nie wiem,czy w twoim silniku można sprawdzić kody za pomocą migania kontrolki silnika,zwierając w gnieździe diagnostycznym dwa piny.Musisz poszukać w necie,bo może akurat się da i zaoszczędzisz kilka złotych za podłaczenie się pod komputer.
    Podwyższone obroty przy zapalonej kontrolce silnika,to normalka - tak własnie powinno być,ponieważ sterownik silnika przechodzi w tryb awaryjny i ustala stałe wartości odcztów pewnych czujników,by zapewnić poprawną pracę silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
      Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...
      Hybrydowa klasa luksusowa – przegląd rynku premium
      Samochody hybrydowe zyskują coraz większą popularność, a marki premium bynajmniej nie pozostają tu wyjątkiem. W ofercie tego segmentu z roku na rok pojawia się coraz więcej modeli z napędem hybrydowym. Rynek samochodów ...