Opel Astra 1.6 częsie kierownicą 100km/H

28 Sie 2008, 00:28

Witam mam Opla Astre 1.6 z 1992r. i przy ok 100km/h(poprawiono) zaczyna mi trząść kierownicą..

Mechanik mi wymienił :
-1 przegub(poprawiono) lewy
-gałkę(poprawiono)
-wymieniono amortyzatory
Jest gorzej niż(poprawiono) było jeśli chodzi o stuki dochodzące od kół(poprawiono), uczucie jest jakby były niedokręcone(poprawiono) koła!

Gdy byłem grupa mechaników nie wie(poprawiono) co jest tego objawem(poprawiono) :(

Bardzo Prosze o radę(poprawiono) dlaczego(poprawiono) są takie objawy(poprawiono).

http://so.pwn.pl/ - to nie boli,a z pewnością się przyda
Poprawiono przez MotoAlbercik.
szmajchel95
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • 28 Sie 2008, 16:14

Witam. Po tym co napisałeś, widze że problem jest poważny. Hmm może trzeba ustawić zbieżność i wyważyć koła? SPrawdź też czy masz równo zdarte opony. Jeśli są zdarte nierównomiernie, wymień je koniecznie. Ja wiem, że to są podstawy, ale warto to zrobić/sprawdzić...
    Pozdrawiam
    van_dall
    Nowicjusz

Miejscowość: Kutno

02 Wrz 2008, 01:42

szmajchel95 napisał(a):Witam mam Opla Astre 1.6 z 1992r. i przy ok 100km/H zaczyna mi trząść kierownicą..

Mechanik mi wymienił :
    -1przegłub lewy
    -gałke
    -wymieniono amortyzatory
    Jest gorzej nisz było jeśli chodzi o stuki dochodzące od kuł, uczucie jest jakby były niedokrencone koła!

Gdy byłem grupa mechaników niewie co jest tego obiawam :(

Bardzo Prosze o rade dlczego są takie obiawy.

Miałem podobny problem u siebie w hondzie. napisz czy jak rozpędzisz się powyzej tych 100 to czy powoli przestaje trząść czy coraz bardziej.
    U mnie okazały się tarcze hamulcowe przód, były zwichrowane, że na oko nie było widać, (wystarczy bardzo małe zwichrowanie), mogły się zwichrować jak je mocno rozgrzałeś kiedyś. Nie chce się mylić, więc jak nie chcesz kupować nowych to przetocz, zaoszczędzisz pieniędzy, jak nie mam racji, ale u mnie teraz przy 160 cisza. :) aaa... jak sie za to weźmiesz to chociaz papierem ściernym klocki wyrównaj :P
    aarrttuurr1
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

26 Wrz 2008, 22:32

mam ten sam problem w astrze tylko w td trzęsie kierownicą przy 130km/h ale tylko przy tej prędkości jako że jestem mechanikiem doszłem że wewnętrzny przegób na prawej półosi ma luz w skrzyni.
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

27 Wrz 2008, 10:23

A łożyska sprawdzone?Czy stuki dochodzą od obu kół,czy tylko z jednego?Może warto zainteresować się układem kierowniczym?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Nowe Volvo V40 - pięć gwiazdek w Euro NCAP
      Nowe Volvo V40 otrzymało najwyższy wynik pięciu gwiazdek w teście zderzeniowym Euro NCAP. Wynik ogólny jest najlepszym odnotowanym kiedykolwiek przez instytut – 98% ochrony dorosłych pasażerów i 100% ochrony ...