Skoda octavia - Brak mocy

08 Sie 2008, 20:46

Witam mam problem z moim samochodzikiem a mianowicie... Kupiłem skodę octavie 1.9 TDI 110KM po pewnym czasie padł przepływomierz.Mechanik wstawił mi zamiennik(przepływomierz powietrza).Od tamtej pory mam problemy z mocą silnika a mianowicie: Na pierwszym i drugim biegu mogę samochód spokojnie rozpędzać do 4tys i wyżej natomiast na 3 już nie bardzo , dochodzi do 3tys z kawałkiem i samochód staje stoi na tych samych obrotach na 4 biegu dochodzi do ok 2,8 tys na 5 jakieś 2,5 tys obrotów... Samochód rozpędza się do 120 km dalej już przyspiesza jak "maluch" Jak auto mi się zawiesi an tych obrotach to później chodzi jeszcze gorzej aż do ponownego odpalenia samochodu...Jak odpalam ponownie występuje problem z obrotami i tak ciągle... Czy wina leży po stronie przepływomierza bo jest to tani zamiennik za 50 ZL ??? Samochód był podłączony 2h temu do laptopa nie wykazał żadnego błędu ani przepływomierza ani nic...Dodaje że samochód stal i był odpalony... Czy może być tak ze przepływomierz zamiennik jest sprawny i laptop nie odnotuje błędu a tym samym moc auta spadnie bo nie takich samych właściwości jak oryginał ?? Czy szukać mam gdzieś indziej ?? Jak obstawiacie ??
zemsta51
Nowicjusz

• 26 Wrz 2008, 22:49

tak, komputer często nie wyłapie tego nawet jezeli jest on uszkodzony
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

27 Wrz 2008, 10:36

Jeżeli na zestawie wskaźników nie świeci kontrolka silnika,to z całą pewnością na komputerze nie będzie błędów z ECM.Jak już go miałeś pod komputerem,to trzeba było sprawdzić jaka jest masa przepływającego powietrza.Wówczas dowiedziałbyś się,czy przepływomierz jest właściwy.
    Ważne tez jest jaki przepływomierz był i czy taki sam wstawiłeś - mechaniczny czy MAF).NIe pamiętam już jaki powinien być,ale te machaniczne są niestety zawodne - pada czujnik,który mierzy wychylenie klapki,oraz ograniczają one strumień powietrza wpadajacego do silnika.Z kolei MAF,ma też dość poważną wadę - jest bardzo czuły na wstrząsy.
    Sprawdz też filtr powietrza,ponieważ jego czystość ma bardzo duże znaczenia dla pracy przepływomierza - brudne powietrze może go zniszczyć lub bardzo skutecznie zakłócić jego pracę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000