Opel Astra 1.7 125KM 2010 falujące obroty

25 Paź 2018, 13:25

Witam
Mam od jakiegos czasu problem z moja astra, zakupilem auto ponad pol roku temu z niemiec i od razu po przyjechaniu auto do PL zaczal sie robic problem z falujacymi obrotami silnika. Wystepuje to podczas stania, podczas jazdy jest wszystko okej. Nikt z mechanikow nie moze do konca ustalic przyczyny. Został wymieniony zawór scv, korek wlewu paliwa oraz sprawdzone zostały wtryski i tu moje pytanie, dawkowanie wyszlo prawidlowe, lecz specjalisci sprawdzajacy usterke stwierdzili ze olej pod cisnieniem dostaje sie do wtrysku i trzeba to wymienic, lecz nie wie czy jest to przyczyna falowania. Na komputerze wyskoczylo kilka bledow dodaje w załączniku. Podczas sprawdzania na komputerze pojawil sie problem z cisnieniem paliwa, ktore wahalo sie miedzy 16, a 28, gdzie normalna jest okolo 24.Czy ta usterka z wtryskami moze byc powodem falowania? Czy to jeszcze coś innego?
Reegul
Nowicjusz

25 Paź 2018, 16:14

Wtryski moga byc przyczyna. Kiedy był wymieniany filtr powietrza i filtr paliwa? Ja bym na poczatku zajrzal do zaworu EGR, moze wymaga czyszczenia.
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Rok produkcji: 2001

25 Paź 2018, 16:52

Wszystkie filtry byly wymienane od razu po zakupie auta, egr niby w porzadku, mechanik sprawdzil, zaslepil i dalej to samo falowanie
Reegul
Nowicjusz

25 Paź 2018, 20:43

Przypadłość tego silnia niestety, tu nawet alternator potrafi wpływać na falowanie obr. sprawdz czy ładowanie nie faluje dodatkowo podrzucę Ci link z innego tematu. opel-astra-j-1-7-cdti-a17dtj-dtr-falujace-obroty-vt103483.htm?hilit=1.7%20cdti%20faluj%C4%85%20obroty
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Paź 2018, 23:44

Już właśnie przerobiłem ten wątek, ale nie ma ostatecznej przyczyny, kontaktowalem sie z uzytkownikiem lecz bez odezwu
Reegul
Nowicjusz

26 Paź 2018, 15:57

W moim przyczyną był SCV, w pompie masz jeszcze czujnik, może on też szwankować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2018, 17:41

Dałem wtryski do sprawdzenia, wszystkie idealnie mieszcza sie w normach, lecz zlecili wymiane nakretek kazdego z wtrysku z powodu przeciakajacego oleju, nakretka byla cala w oleju i dostawal sie on do wtrysku. Niestety dalej to nic nie pomogło z wystepujacym problemem falowania :/ juz brak sił na to auto
Reegul
Nowicjusz

29 Paź 2018, 21:58

Szukasz nie tu gdzie trzeba. Sprawdziłeś alternator?
Reegul napisał(a): Podczas sprawdzania na komputerze pojawil sie problem z cisnieniem paliwa, ktore wahalo sie miedzy 16, a 28, gdzie normalna jest okolo 24.
za to właśnie odpowiada zawór scv. Zakładałeś oryginał czy zamiennik?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2018, 22:50

Zakupiłem z allegro denso za 350zł, wiec to zaden zamiennik. Jeden z uzytkowników napisal do mnie ze być może do wymiany jest czujnik cisnienia paliwa oraz zawor scv, ktory juz zostal wymieniony, wiec moze ten czujnik??
Reegul
Nowicjusz

29 Paź 2018, 22:59

Przy tych silnikach ciężko trafić odrazu w przyczynę. Na necie są stosy podobnych tematów i w większości się nie pokrywają. Warto też sprawdzić czy wtryski nie zostały zamienione miejscami i ich numery są prawidłowo przypisane do sterownika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

29 Paź 2018, 23:47

A szukales nieszczelnosci? Moze gdzies dostaje sie lewe powietrze
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM
Rok produkcji: 2001

23 Lis 2018, 17:26

Witam wymienilem od tamtej dodatkowo czujnik cisnienia paliwa i dalej faluje, nieszczelnosci sprawdzic? Ale gdzie? W jakich czesciach? Chyba ze ktos ma nowy pomysl
Reegul
Nowicjusz