Opel Astra 1.7 D, przy 120 km/h trzęsie kierownicą pomocy.

23 Lip 2009, 08:04

Do 120 km/h jedzie bez problemu a juz przy 120 km/h są drgania kierownicy, były wyważane koła zmieniane opony ale problem dalej sie pojawia bardzo prosze o pomoc. Co mogłbym jeszcze zrobic. Z góry dziękuję.
langer
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk
  • 23 Lip 2009, 08:14

Sprawdzić czy nie biją tarcze albo felgi nie są krzywe.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

23 Lip 2009, 08:42

Felgi napewno nie ponieważ koła były zmieniane.
    langer
    Nowicjusz

23 Lip 2009, 11:29

Bardzo mozliwe ze tuleje wachacza masz juz do wymiany i stad ten problem. Aby sie upewnic ze to na 100% pojedz na jakas stacje obslugi niech zobacza na szarpakach.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

23 Lip 2009, 11:43

Popieram zdanie kolegi wyżej, jak tulejki w wahaczach są już zużyte to będzie trzęsło ale skoro u Ciebie trzęsie dopiero przy 120 to i tak nie tak źle, jak miałem Mondeo parę lat temu to przy 70 kierownicą trzęsło dość wyczuwalnie to wahacze były w takim stanie że sam się przestraszyłem jak je wyciągnąłem.
    stasiowski121

23 Lip 2009, 19:13

wewnetrzny przegób na prawej półosi jest juz wypracowany i dlatego przy wiekszej predkosci dostaje wibracji najlepiej wymienic całą półośke
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Panther
      Na potrzeby filmu "Czarna Pantera" Lexus stworzył też jedną sztukę modelu LC w specjalnej wersji Black Panther. Filmowy pojazd wyróżnia się niebieskim malowaniem z grafiką przedstawiającą wizerunek głównego ...

24 Lip 2009, 07:53

byłem u trzech mechaników i sugerowałem im wasze opinie. jednak wszyscy twierdzą, że to wina kół. a ja już z kołami robiłem wszystko co jest możliwe. mechanicy twierdzą, że jeżeli byłoby to co innego to odczuwało by się przy hamowaniu. nnie wiem co z tym zrobić. co radzicie - dziękuję!
    langer
    Nowicjusz

24 Lip 2009, 08:30

Krzywe tarcze czuć przy hamowaniu ale musisz zahamować gwałtownie ze 120-140 km/h. Gdyby bicie było przy przyspieszaniu to krzywa półoś napędowa.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

24 Lip 2009, 10:02

Ja bym na twoim miejscu pojechal na stacje obslugi zeby ci posprawdzali wszystko w szczegolnosci tuleje wachacza jezeli sa do wymiany to bedzie widac i diagnosta ci powie, z tym wewnetrznym przegubem kolega tez ma racje bo tez sa takie objawy przy tym i tez bys nadmienil diagnoscie aby go sprawdzil, jezeli nie to to moze znalazl by przyczyne tego bo takei gdybanie mechanikow a nawet pewnie nie zajrzeli pod samochod to wiesz.
    Kubuch jezeli tarcze sa zwichrowane to czuc je przy mniejszych predkosciach mialem taki przypadek ostatnio, chyba ze sa nieznacznie zwichrowane to wtedy tak.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

24 Lip 2009, 18:19

jezeli tarcze sa krzywe to wibracje beda sie nasilały wraz z naciskaniem pedału chamulca, a ze mam taki sam samochód i ten sam problem to wiem co jest, tuleje wahaczy jazeli by miały az tak duzy luz to ciezko by było utzrymac samochód na drodze przy takiej predkosci
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy