Opel astra 2 17td problem z przyspieszaniem

29 Gru 2008, 14:34

mam problem z przyspieszaniem od najniższego biegu nie chce się rozpędzać i przy 2 tys obrotów zaswieca sie czip kontrolka ( żółty silnik)wtedy dopiero zmula :(
slawekgs
Nowicjusz

• 29 Gru 2008, 18:21

to jest silnik x17dtl czy x17dti? ale lampka zapala sie jak jedziesz w miare równo nie przyspieszasz gwałtownie czy pali sie cały czas?
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

12 Sty 2009, 10:57

to silnik 17td to nie silnik isuzu a kontrolka zaswieca sie własnie przy równej jezdzie ale tez i bez powodu :? nie wiem co sie dzieje mówia ze to recylkurator spalin albo turbo
    slawekgs
    Nowicjusz

12 Sty 2009, 19:12

dokładnie rzecz biorąc jest zawieszający sie zawór recylkulacji spalin zwany tez EGR nalezy go wyjąc wyczyscic i popryskac jakims odrdzewiaczem ja mam taką samą astre i mam ten sam problem wiec co 3-5 tys czyszcze EGR i mam spokój na pewien czas
    mlody861
    Zaawansowany

14 Sty 2009, 09:57

dzieki za rade mysle ze wrescie bedzie jezdzic jak powinna :)
    slawekgs
    Nowicjusz

15 Sty 2009, 12:05

wciąż mam problem z tym recylkulatorem nie da rady go rozebrac i wyczyscic jest z plastiku i nie mozna go rozebrac a znalazłem karte pojazdu i pisze tam ze silnik jednak jes 17 dtl znowu problem
    slawekgs
    Nowicjusz

15 Sty 2009, 18:28

zawór recylkulacji spalin jest metalowy znajduje sie w prawym górnym rogu przy wezu od turbiny dochodzi do niego jeden wezyk podcisnieniowy aby go wyjąc nalezy wykrecic srube z bobejmy (ampul 5mm) zdjąc obejme i wyciągnąc do góry
    mlody861
    Zaawansowany

24 Sty 2009, 10:14

dzieki powiodło sie,zawór był cały osmolony (czarny) wruciło przyspieszanie ale dalej swieci ta kontrolka ,jak przyspieszam na kazdym biegu to ok ale jak bede jechoc ruwym gazem zapala sie,wtedy musze odjac gazu i ponownie przyspieszyc,wystepuje to tylko na długich odcinkach jak jade na 5biegu
    slawekgs
    Nowicjusz

24 Sty 2009, 11:34

musisz lepeij rozruszac ten grzybek w zaworze o którym ci pisałem nie załuj odrdzewiacza on musi płynnie chodzic nie moze sie zacinac bo bedzie to samo co jest terza
    mlody861
    Zaawansowany