OPEL ASTRA 2 PRZEPALA OLEJ..

12 Maj 2013, 17:50

Olej nie ucieka, silnik nie porzygany nie ma też pod nim plam.. Ewidentnie kopci przy dodawaniu gazu.. Ale nie chodzi mi o diagnoze czy naprawde.. Wartość pojazdu nie warta kosztów remontu silnika.. Kupuje olej GM 5L za 60zł 10w40 i jestem w stanie to scierpieć ale mam w garażu mase innych olei które nie są mi do niczego potrzebne podaje przykłady..

2l 15w40 semi syntetic
3l 15w40 syntetic
1.5l mineral
1l 5w40
i jeszcze ze 2 inne sztuki ale nie pamietam dokladnie
oleje sa roznych marek walvoline lotos orlen.. miałem na dolewki z innych fur ale pasowało by mi sie tego pozbyć.. czy jak wleje do astry to przepali tak samo czy coś sie może stać z motorem??

Przebieg na liczniku 199.500

bardzo realny poniewaz wymieniałem miesiac temu sprzegło a rok temu rozrzad i mowił mecher prezes ze obie te czesci byly jeszcze oryginalne (w sensie ze GM)
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

13 Maj 2013, 10:29

Możesz mieszać te oleje jak chcesz,powinieneś zastosować środek do oleju,który powoduje uwolnienie zapieczonych pierścieni ,jeśli to nie pomoże,to będziesz musiał wlewać olej bardziej lepki w wysokich temperaturach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
    Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...