Opel Astra '93 problem z obrotami

11 Sty 2009, 12:38

witam serdecznie
moja astra to 1,4 8v a problem polega na tym ze przy wlaczeniu ogrzewania silnik traci obroty i zaczyna nierowno pracowac. zupelnie nie znam sie na mechanice i elektronice wiec nie mam pojecia co z tym poczac. bede wdzieczny za kazda podpowiedz co moze byc przyczyna
Jade jade
fura wiezie brygade;]
opokab
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
  • 11 Sty 2009, 12:46

do tego jest jeszcze drugi problem, auto nie ma mocy. trzeba albo jechac bardzo spokojnie albo go deptac do podlogi, inaczej sie zaczyna dusic wymienilem filtr paliwa, czyscilem swiece, nie wiem co jeszcze mozna zrobic zeby zaczelo ono dzialac tak jak kiedys. blagam pomocy:)
    Jade jade
    fura wiezie brygade;]
    opokab
    Nowicjusz

11 Sty 2009, 21:26

a wczesniej miało kopa czy było cos robione w miedzyczasie? właczając dmuchawe zwiekszasz pobór pradu a tym samym obciązenie alternatora a co za tym idzie zwieksza sie równierz obciarzenie silnika dlatego obroty minimalnie spadają.
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

11 Sty 2009, 21:45

wczesniej mialo kopa nie narzekalem;] jak na 1,4 to smigalo. auto stalo jakis czas nieuzywane bo bylem w wojsku i jak wrocilem to zaczely sie problemy. najpierw z chlodzeniem, wymienilem wszystkie przewody chlodnice itd. pozniej wymienilem regulator napiecia i akumulator pozniej filtr paliwa i nie wiem co dalej moge probowac zeby to zaczelo dzialac normalnie. na wolnych obrotach mi nierowno pracuje traci obroty i albo gasnie albo wskakuje na wyzsze i znow spada i tak w kolko.
    Jade jade
    fura wiezie brygade;]
    opokab
    Nowicjusz

12 Sty 2009, 19:15

a czy jak chodzi na wolnych obrotach to masz wrazenie jak by silnika nie pracował na którym cylindrze, czy po prostu obroty faluja
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

14 Sty 2009, 13:42

hejka pozówlcie ze się przyłacze do tej rozmowy mam tego samego typu problemy itak jak kolega na kócu napisal mam wrazenie z nie pracuje na jednym cylindrze co jest tego powodem prosze jezeli wiecie to napiszcie . mi powidzieli ze jezeli tak się dzieję to musz wymienic komputer stterujacy ale nie chciał bym tego robic gdyz jest to dosc spory koszt i dlatego prosze o podpowiedz
    hubert09
    Nowicjusz

Miejscowość: z serca

15 Sty 2009, 18:15

witam. moze cos jest nie tak z przewodem masowym na spolowieniu silnika ze skrzynia biegow? byc moze sie oberwal albo zasniedziala i wygnila koncowka. ale na razie mozna dorobic dodatkowy przewod "na probe" z ujemnej klemy akumulatora i przykrecic ja gdzies do glowicy lub bloku silnika.
    evilman
    Nowicjusz

15 Sty 2009, 18:20

o i przyszlo mi do glowy jeszcze jedno. sprawdz przewod tj rurke prowadzaca od kolektora ssacego do serwa. czesto uszczelka przy serwo traci szczelnosc lub ja ktos niechcacy wyrwie. z tym ze to nie tlumaczy dlaczego spadaja obroty po wlaczeniu nagrzewnicy wiec propnuje zaczac od przewodu masowego:)
    evilman
    Nowicjusz