Opel Astra Cosmo Twin-Top. Problem z otwarciem dachu

15 Mar 2013, 15:38

Witam,

Jestem posiadaczką opla cosmo (kabriolet). Mój problem dotyczy dachu, mianowicie mam problem z jego otwarciem, mało tego bagażnik też nie chce się otworzyć! Cały czas jest dzwięk nie zasuniętej roletki . A jak wciskam przycisk otwierania dachu otwierają się przednie szyby . Nie mam pojęcia co się stało. Nigdy wcześniej ten problem się nie pojawił1 Jest jakaś możliwość że ten problem pojawił się przez niskie temperatury? dodam ze auto nie jest przetrzymywane w garazu tylko na ulicy. a bylo ostatnio -8 stopni.
artemidasi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 02 2008
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Opel ASTRA cosmo Twin-Top
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Mar 2013, 22:07

Żeby otworzyć dach musi się świecić kontrolka zaciągniętego hamulca ręcznego.
Trzeba sprawdzić masy sterowników.
andrzej_124
Stały forumowicz

20 Lip 2015, 23:12

Witam jestem tu nowy i nie zabardzo mogę się tu odnaleźć. Mam pytanie czy rozwiazales ten problem dachem i tylna klapa bagażnika. Z góry dzięki
Asterix85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 08 2003
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Astra
Rok produkcji: 2007

22 Lip 2015, 15:41

Tak rozwiązałam, okazało się że do wymiany był ten element plastikowy w bagażniku nie wiem jak się to fachowo nazywa - ale ten plastik kosztował mnie 300 zł.

Ale teraz mam kolejny problem - chyba coś się stało z elektryką która otwiera dach - jak zamykam dach to się zamyka bez problemu jak próbuje otworzyć to mi się zacina! dopiero jak mocnej nacisnę to otwiera się normalnie.
artemidasi
Nowicjusz

22 Lip 2015, 22:23

Nie mogę się dostać do bagażnika. Po naciśnięciu kluczyka otwierają się drzwi klapa bagażnika nie reaguje czy jest jakiś sposób awaryjnego otwierania klapy bagażnika. Inaczej nie mogę nic zrobić przez ten otworek na narty.

Mam auto parę dni jak kupowałem to lało i nie sprawdziłem czy działa
Asterix85
Nowicjusz

23 Lip 2015, 08:31

Wygląda mi na to co mi się stało.... I niestety nie ma awaryjnego otwierania bagażnika.. na serwis do Opla trzeba jechać.
artemidasi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...

28 Lip 2015, 18:50

Po wymianie bezpiecznika nr 34 (TwinTop) mimo że był dobry udało się otworzyć bagaznik, otworzyć i zamknąć dach. Bagaznik działał przez parę minut otwierał się i zamykał w tym czasie przestał działać centralny zamek drzwi a po paru minutach przestało działać prawie wszystko( podświetlenie zegarów, szyby, kontrolki nic się nie wyświetla, światła)
Asterix85
Nowicjusz

16 Paź 2015, 16:47

Problem wkoncu rozwiązany zalany moduł.
Po wymianie wszystko wróciło do normy
Asterix85
Nowicjusz

07 Gru 2015, 18:02

Witam
czy mogłbys podzielic sie informacja za ile i gdzie kupiles modul dachu?
Ja mam nastepujacy problem:
Przyciski otwierania szyb i otwierania dachu w podsufitce nie daja zadnych oznak zycia. W bagazniku znalazlem 4-y czarne przerwane kable. Polaczylem je ale problem pozostal bez zmian. Jest tylko jeden blad B1405-01 (obwod wyjsciowy masy, napiecie za wysokie). I za nic nie wiem co to oznacza i od czego zaczac. Zauwazylem jeszcze ze po zamknieciu samochodu pilotem, klamka bagaznika jest czas aktywna i mozna podejsc, nacisnac ja a bagaznik sie normalnie otwiera. Reszta samochodu jest nadal zamknieta.
Ma ktos jakis pomysl? bezpieczniki sprawdzone, klamka bagaznika sprawdzona.
rafal37
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 10 1995
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2006

30 Sie 2017, 18:12

Witam, chciałbym ponowić temat tego problemu który ma koleżanka, powiedzcie mi który to jest ten plastik albo jakieś podpowiedzi bo załamałem si już prawie walcząc z tym dachem i bagażnikiem. Z góry dziękuje za pomoc wszystkim użytkownikom.
Paliser
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 08 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra Cabrio
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG

05 Wrz 2017, 10:16

W czym masz dokładnie problem opisz. Nie możesz otworzyć dachu i bagażnika? Dokładny opis problemu może pomóc tylko w nakierowaniu nas na trafniejszą i szybszą pomoc na forum.
Coś już robiłeś z tym problemem?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999