Opel Astra F 1.4 90KM (Eco tec)

13 Lip 2010, 19:13

Witam, mam dosc nietypowy problem. Kupilem autko jakies 1,5 miesiaca temu Opel Astra F 1.4 90KM (Eco tec) i postawnowilem powymieniac to co wypada. Miedzy innymi olej silnikowy i problem tkwi w tym, ze wlasciciel nie ma pojecia jaki mial w aucie. I moje pytanie brzmi co zrobic. Wlac jakis syntetyk, polsyntetyk? A moze da sie okreslic jaki to byl olej? A moze polecicie mi jakies oleje bo troche ich jest na rynku i nei wiem co wybrac.
Ostatnio edytowany przez marjan, 27 Lip 2010, 18:15, edytowano w sumie 1 raz
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

13 Lip 2010, 19:16

Z którego roku autko i jaki przebieg?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

13 Lip 2010, 19:16

1997, 113 tys.
marjan
Początkujący

13 Lip 2010, 19:49

Jeżeli przebieg jest autentyczny to proponował bym półsyntetyczny np. Castrol Magnatec 10W40.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lip 2010, 19:55

i bez roznicy jaki byl lany wczesniej?
marjan
Początkujący

13 Lip 2010, 20:25

Bez różnicy. Chyba, że lany był 15W to wtedy co prawda nie powinno się lać 10W, no ale jest za mały przebieg jeszcze na 15W, więc osobiście wlałbym 10W40, obojętnie jakiej marki.
audia3
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

14 Lip 2010, 10:33

Olej który zaproponowałem jest mieszalny z innymi olejami. Przyuważyłeś na bagnecie czy Ci ubyło oleju przez ten czas co jeździsz?
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lip 2010, 10:58

marjan napisał(a):Witam, mam dosc nietypowy problem. Kupilem autko jakies 1,5 miesiaca temu Opel Astra F 1.4 90KM (Eco tec) i postawnowilem powymieniac to co wypada. Miedzy innymi olej silnikowy i problem tkwi w tym, ze wlasciciel nie ma pojecia jaki mial w aucie. I moje pytanie brzmi co zrobic. Wlac jakis syntetyk, polsyntetyk? A moze da sie okreslic jaki to byl olej? A moze polecicie mi jakies oleje bo troche ich jest na rynku i nei wiem co wybrac.

w Twoim przypadku najbezpieczniej będzie zalać go półsyntetykiem,polecam shella
yogus83
Nowicjusz

Miejscowość: Zamość

15 Lip 2010, 07:02

PrezesArtek napisał(a):Jeżeli przebieg jest autentyczny to proponował bym półsyntetyczny np. Castrol Magnatec 10W40.
nie nie nie.... po prostu chce wymienic olej i reszte pierdolek... i slyszalem ze nie powinno sie meiszac olejow dlatego pytam o rady... bo caly olej jak wiadomo nie zleci jakas tam ilosc zostanie (czy sie myle?). Dzieki za pomoc :>
marjan
Początkujący

15 Lip 2010, 10:45

Nie wiem o co Ci chodzi przecież piszę, że możesz spokojnie wlać 10W40 ale jakiś dobry olej wysokiej klasy jakościowej jak poczytasz stronę na forum o olejach to doczytasz się, że olej niższej klasy jakościowej można zastąpić olejem klasy wyższej ale nie na odwrót. Magnatec ma klasę jakościową SL jeśli chodzi o benzynę czyli najlepszą.
https://www.forumsamochodowe.pl/oleje/
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lip 2010, 19:25

Do tych silników producent zaleca oleje 10W40 klasy SJ/A2.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)