Opel Astra F 1.6 benz. 75KM - problem

18 Cze 2011, 12:31

Witam.
Wczoraj wracając w nocy do domu w mojej astrze pojawił się problem. Otóż chciałem odpalić samochód, a on nie reagował. Przekręcając kluczyk słyszałem tylko jedno tyknięcie (takie samo, jak we Fiacie 126p przy problemie z elektromagnesem). Próbowałem i próbowałem, auto zaskoczyło dopiero za 6 razem. Ponadto trochę nie podoba mi się dźwięk mojego auta, stojąc na wolnych obrotach i dodając gazu auto chodzi dość nierówno, słychać to szczególnie na wydechu.
Czy ktoś może wie gdzie może tkwić problem? Proszę o pomoc.
KubicaFan
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Bydgoszczy
Prawo jazdy: 10 11 2011
Auto: Renault Megane I, 1.6e 90KM

19 Cze 2011, 20:19

Ok, problem rozwiązany. Przyczyną jest w 99,9% uszkodzenie uszczelki pod głowicą.
KubicaFan
Nowicjusz

25 Cze 2011, 12:23

KubicaFan napisał(a):Ok, problem rozwiązany. Przyczyną jest w 99,9% uszkodzenie uszczelki pod głowicą.

a w jaki sposob wywalona uszczelka to spowodowala? zalalo ci rozrusznik?

pozdr
viwaldi
viwaldi

02 Lip 2011, 13:20

Auto naprawione już parę dni temu. Trochę kasy poszło, no ale cóż, jeśli chcę się jeździć to trzeba płacić.
Wymieniłem:
- uszczelkę spod głowicy - auto paliło na 3 tłoki, 4 był zalewany płynem chłodniczym, przez co problemy z odpaleniem i dziwny dźwięk silnika.
- chłodnicę - okazało się że chłodnica przecieka i trzeba ją wymienić.
- pasek rozrządu - pasek nadawał się już do wymiany, a skoro miałem już rozebrane auto, to postanowiłem wymienić i rozrząd.
- pompa wody - jak to przy rozrządzie bywa, wymieniłem i pompę.
Ponadto wymieniłem oczywiście olej, ponieważ wydmuchana uszczelka dawała płyn i na tłok i do oleju, więc nie było za wesoło. No i oczywiście dałem głowicę na frezarkę, więc wszystko tak jak powinno być. ;) Chyba wypisałem wszystko, być może kiedyś ktoś będzie miał ten sam problem i skorzysta z mojego tematu. ;)

Pozdrawiam - KubicaFan.
KubicaFan
Nowicjusz

02 Lip 2011, 13:23

viwaldi napisał(a):
KubicaFan napisał(a):Ok, problem rozwiązany. Przyczyną jest w 99,9% uszkodzenie uszczelki pod głowicą.

a w jaki sposob wywalona uszczelka to spowodowala? zalalo ci rozrusznik?

pozdr
viwaldi

To chyba dlatego że silnik nie mógł przekręcić wody zalegającej na tłoku. Tak czy inaczej, wszystko naprawione i auto śmiga tak jak śmigało przedtem. ;)
KubicaFan
Nowicjusz