OPEL Astra F 1.8i AUTOMAT przeraźliwie piszczy - skrzypi !

30 Wrz 2010, 20:53

Witam wszystkich.

Mamy problem który mnie (częściej moją żonę) dręczy już od jakiegoś czasu.
Otóż podczas jazdy, przy skręcaniu, oraz na prostej - na dołach słychać niesamowite piszczenie - nie takie zwykłe skrzypienie tylko przeraźliwy metaliczny pisk dobywający się z okolicy kół !

Na początku uwydatniał się najbardziej po prawej stronie - teraz przeniósł się na lewą.
Byłem już u kilku mechaników, u diagnosty i nic konkretnego mi nie odpowiedzieli.
Astra ta jest wyjątkowo mało eksploatowana i teraz dopiero weszło jej pierwsze 100 tyś ! Może z racji tego że to wersja automat.. Jest wszystko oryginalne - jedynie rozrząd widzę że był jeszcze w Niemczech zmieniany przy 60 tyś. Zawieszenie całe oryginał. Amortyzatory na poziomie 65%, wnętrze też jak nowe. Piszę o tym dlatego, że mam Kadett'a '91 z identycznym C18NZ silnikiem (manual) i prawie 3 razy większym przebiegiem, fakt przeguby x2 wymieniane, końcówki drążków i sworznie raz na pewno lub dwa i tuleje na wahaczach raz - wszystko to w ciągu ponad 100 tyś km zrobionych nim przeze mnie. To samo zawieszenie, wymieniłem w nim zdecydowaną większość ważnych podzespołów i nic takiego mi się nie przytrafiło..

Praktycznie identyczny pisk dobywał mi się niegdyś z padającej pompy wspomagania, ale to przy przebiegu ponad 200 tyś i kiedyś chwilowo pracowała na sucho.. ale podkreślam padała, bo byłem tego świadom. Dłuższy już czas wyła, później popiskiwanie, coraz większe, głośniejsze aż padła całkiem. W Astrze nic nie wyje. Jak wezmę do oporu i przytrzymam to wiadomo - trochę, ale to normalne.

Reasumując, wątpię żeby to był przegub, bo lekko strzela ale dopiero przy max skręcie i większym dociśnięciu gazu. Końcówki nie stukają - sworznie nie skrzypią, myślałem o pompie, ale jak już wspomniałem - nic nie wyje, nawet wymieniłem 2 razy olej i dolałem Ceramizer do układu wspomagania - zrobiłem trasę nad morze i z powrotem ponad 1200 km i to samo, w sumie to co raz gorzej..

Najdziwniejsze jest to, że nawet podczas jazdy do tyłu, na równej nawierzchni - bez skręcania też piszczy !!!

POMOCY !!!
Krzysztof,
insane
insane-carlos
Nowicjusz

Miejscowość: Skarżysko-Kamienna

30 Wrz 2010, 23:19

insane-carlos napisał(a):Najdziwniejsze jest to, że nawet podczas jazdy do tyłu, na równej nawierzchni - bez skręcania też piszczy !!!

A sprawdzałeś naciąg paskow klinowych... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Wrz 2010, 23:45

Tak, ten od pompy wspomagania jest mocno naciągnięty, alternator też - sprawdzę jeszcze od pompy wody, ale to jest ten sam co od rozrządu więc chyba nie ma wpływu..

[ Dodano: 3 Październik 2010, 10:09 ]
Wczoraj musiałem przepchać kawałek samochód do tyłu.

Był nie odpalony czyli można wykluczyć pompy i paski.
Pisk był jeszcze gorszy niż podczas normalnej jazdy do przodu !! Nie wyobrażalnie głośny !

Czy mogły by to być łożyska kół ??
:shock:
Krzysztof,
insane
insane-carlos
Nowicjusz

Miejscowość: Skarżysko-Kamienna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót do przyszłości - Audi museum mobile
    Trzynaście pojazdów studyjnych i prototypów oraz trzy motocykle wyznaczające historię AUDI AG, znalazło się na nowej wystawie w Audi museum mobile w Ingolstadt. Zgodnie z tytułem wystawy "Powrót do przyszłości", ...