Opel Astra F - problem w układzie chłodzenia.

18 Cze 2011, 12:24

Witam.
Po pierwsze chciałbym się przywitać, bo dopiero zaczynam karierę na tym forum, a więc witam.
Wracając do tematu mam problem w mojej astrze. Od jakiegoś czasu uruchamiając samochód i dodając delikatnie gazu na luzie, słyszę przelewające się płyny. Słychać to wewnątrz auta w okolicy schowka przed pasażerem. Ponadto w ciągu dosłownie kilku dni uciekł mi cały płyn chłodniczy. Obejrzałem z grubsza układ chłodzenia i w jednym miejscu widać że chłodnica się "poci". Nie jest to duży wyciek, ale chłodnica robi się delikatnie mokra w tym miejscu.
Proszę o pomoc. Nigdy nie dawał mi się we znaki taki ubytek płynu i ten dźwięk przelewania się wody.

Jeszcze raz proszę o pomoc - z góry dziękuję.
KubicaFan
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Bydgoszczy
Prawo jazdy: 10 11 2011
Auto: Renault Megane I, 1.6e 90KM

18 Cze 2011, 22:34

KubicaFan napisał(a):...w ciągu dosłownie kilku dni uciekł mi cały płyn chłodniczy...

jestes pewny ze w ciagu kilku dni?

KubicaFan napisał(a):...Obejrzałem z grubsza układ chłodzenia i w jednym miejscu widać że chłodnica się "poci". Nie jest to duży wyciek, ale chłodnica robi się delikatnie mokra w tym miejscu...

jak wyzej. uzupelnij plyn. odpowietrz uklad i sprawdz za kilka dni.
przyjrzalbym sie jak zachowuje sie plyn w zbiorniczku wyrownawczym. moze wywalilo ci uszczelke pod glowica i tak wygonilo plyn.

KubicaFan napisał(a):...i ten dźwięk przelewania się wody...

jak masz zapowietrzony uklad chlodzenia to i masz "przelewajaca sie wode"
viwaldi

19 Cze 2011, 20:22

Problem jest wykryty. Powodem jest wyplucie uszczelki spod głowicy. W oleju mam płyn chłodniczy, jutro zaczynam rozbiórkę Astry.
Dzięki wielkie za odpowiedź, jak naprawię to napiszę co było rzeczywistym problemem i co jak poszło.
Pozdrawiam - KubicaFan.
KubicaFan
Nowicjusz

02 Lip 2011, 13:30

Auto naprawione, była to uszczelka pod głowicą.
Ponadto wymieniłem chłodnicę, bo zauważyłem na niej wyciek i konieczna była wymiana.
A ten dźwięk przelewania wody to po prostu zapowietrzony układ chłodzenia.

Pozdrawiam - KubicaFan.
KubicaFan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Włącz kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem
    Według "Europejskiego barometru odpowiedzialnej jazdy 2015", aż 44% polskich kierowców zapomina włączyć kierunkowskaz przed wyprzedzaniem lub skrętem. Tymczasem to niezbędny element bezpiecznej jazdy, dzięki któremu ...
    Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...