adammerek napisał(a):Pompa paliwa była ostatnio wymieniana więc raczej odpada.
Dopóki nie będzie sprawdzone ciśnienie paliwa, to nic nie jest pewne. Nawet nowe pompy się psują albo są już od nowości uszkodzone. A to, że działa, nie oznacza, że jest podawane odpowiednie ciśnienie paliwa. A odpowiednie ciśnienie paliwa jest potrzebne do otwarcia wtryskiwaczy oraz jego odpowiedniego rozpylenia w cylindrze. Więc tak czy inaczej ciśnienie paliwa należy sprawdzić. Dodam, że samo działanie pompy paliwa nie jest tożsame z prawidłowym ciśnieniem przez nią wytwarzanym.
adammerek napisał(a):W jego samochodzie przy awarii tego czujnika (bodajże Halla) samochód odpalał i gasł podczas jazdy, nie dając się uruchomić. U mnie natomiast auto jeszcze nigdy nie zgasło podczas jazdy, po prostu nie chce odpalić po postoju.
Dopóki czujnika nie sprawdzisz, nie będzie wiadomo czy jest sprawny. Uszkodzenie czujnika może objawiać się w różny sposób.
adammerek napisał(a):gadzam się w pełni że powiniem na początek zregenerować alternator, lecz chciałem zasięgnąć wiedzy czy w ogóle warto się tym zajmować. Mam inne auto, Astra jest w słaby stanie blacharskim i nie wiem czy opłaca się kłaść pieniądze w auto o wartości +/- 1500 zł. Obawiam się że po regeneracji alternatora, problem może pozostać a pieniądze zostaną wyrzucone w błoto.
Już samo to wskazuje albo na regenerację alternatora albo na wymianę regulatora.
adammerek napisał(a):Przy pracującym silniku ładowaniem "rzuca" czyli spada do np. 8 V, a po chwili wraca do 14 V.
Po zdemontowaniu altka, elektryk sprawdzi czy uszkodzony jest tylko regulator czy jest też potrzeba regeneracji alternatora.
Dlatego też napisałem, ze po wymontowaniu alternatora i naładowaniu do pełna akumulatora, należałoby spróbować odpalić auto. Jak odpali, to problem rozwiązany. Jak nie, to do sprawdzania to, co napisałem, bo to możesz albo zrobić sam, albo sprawdzi ci to mechanik za parę groszy.
A co zrobisz, to już zależy od ciebie. Czasami próbując zaoszczędzić parę groszy, traci się kupę kasy. Więc nie kombinuj za bardzo
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...