Od około miesiąca jestem posiadaczem Opla Astry, póki co sprawdzał się dobrze. Dziś po drodze, przy zmianie biegu, nagle mi wysiadł. Następne próby rozruchu były coraz trudniejsze - kręcił coraz wolniej - otwieram maske, no i to akumulator rozładowany :/ Na szczęście znajomy podłączył swój akumulator żeby zapalić i jakoś dojechałem chociaż do domu Ale problem nadal pozostaje - ja na samochodach mało się znam, jak mówiłem jeżdze dopiero od miesiąca, mógłby ktoś mi doradzić co mam teraz robić, jak ładuje się taki akumulator jak poniżej? Dodam że tata czasami ładuje akumulator w traktorze, to sprzęt do ładowania pewnie jakiś jest, tylko coś się pytał jakim prądem to się ładuje czy coś w tym stylu.
To zalezy jaki masz prostownik - automatyczny czy zwykły, w którym prąd jest nastawiany ręcznie i się sam nie wyłącza. Jeżeli masz ten drugi, to powinienieś go ładowac przez 10 godzin prądem 4A. A jezeli masz automatyczny, to tylko podłączasz akumulator pod prostownik i ładujesz. Zwróć uwagę też, żeby przełacznik napięcia był na 12V ( automatyczne prostowniki z reguły maja taki przełacznik 6/12V ). Jak wskazówka amperomierza spadnie do zera lub diody wskażą stan nałodowania pełny ( zlaeży jaki ten prostownik jest ), to prostownik podtrzymuje stan naładowania akumulatora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
ok, dzięki za rady, jak tata bedzie w domu spróbuje z nim podładować ten akumulator
[ Dodano: 10 Sierpień 2010, 12:43 ] akumulator podładowany, działa ok, tylko jeszcze były jakieś problemy z zapalaniem - okazało się że dziurawa była rura odprowadzająca jakieś powietrze (?), jak zapalałem szedł dym spod maski ale już zaklejona i zapala, choć troche krztusząc się
Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego? Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
Nowości na 2021 rok modelowy Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.