Opel Astra F światła cofania

03 Wrz 2007, 11:25

Witam. Ostatnio w mojej Astrze z 95 roku zaczęły szwankować światła cofania, czasami zapalają się, ale po kilku sekundach po właczeniu biegu wstecznego, a czasami wogóle nie zapalają się. Żarówki to chyba raczej nie są ponieważ z obu stron światła szwankują, bezpiecznik chyba też raczej nie. Nie mogę znależć schematu bezpieczników do opla. Proszę poradzcie mi co to może być. Z góry dziekuję
piotrek30
Nowicjusz

• 03 Wrz 2007, 13:46

w pierwszej kolejności sprawdż czujnik włączający te światełka .Tam on jest chyba przy skrzyni biegów
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

04 Wrz 2007, 07:45

Piotrek30 - pisząc na tym forum,nie pisze się w sposób - to jest CHYBA dobre i to też jest CHYBA dobre.Nalezy najpierw sprawdzić,a później napisać czy to jest sprawne czy nie.I nie ma na tym forum czegoś takiego jak diagnozowanie usterki w sposób,że to jest chyba dobre.To ma być napewno albo dobre albo nie.Bo w ten sposób niestety możesz naprawiać tą usterkę nawet przez 10 lat.Posprawdzaj żarówki,czy są dobrze obsadzone w oprawkach,czy napewno są nie spalone,czy przewody i złączki nie sa luźne,czy bezpieczniki nie sa nadpalone lub luźne w gniazdach i pozostaje ci czujnik,o którym pisał kolega Bonifacy.Najprawdopodobniej przyczyna będzie tkwiła albo na zacisku tego czujnika - luźny styk albo w samym czujniku.Niewykluczone są oczywiście luźne połączenia.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fabryka opon Michelin w Olsztynie
      Fabryka opon w Olsztynie jest jednym z największych zakładów produkcyjnych Michelin na świecie. Michelin Polska SA zatrudnia ponad 4 tysiące osób i jest największym pracodawcą na Warmii i Mazurach (zleca też prace wielu lokalnym ...