17 Sty 2014, 12:28
Witam. Jestem w posiadaniu od 2009 roku Opla Astry G 1.4 z przebiegiem 89tyś orginalny przebieg sprawdzany na serwisie Opla. Problem polega na tym że od ponad 2 lat jest problem z zimnym silnikiem a od nie dawna obroty ale po kolei. Gdy rano odpalam samochód i chcę wyjechać z garażu auto ma obroty jakieś 1200 obr i cofam a auto szarpie niechce zebrać się na obroty nawet wciskanie pedału gazu nic nie pomaga kompletnie nic trwa to około 40 sekund a gdy troszke się nagrzeje przełącza się już dobrze na gaz i chodzi idealnie gdy ciepły nie ma takich problemów. 2. falujace obroty gdy samochód chodzi na tzw"ssaniu" trzymają się obroty powyzej 1000 obr ale gdy troszke silnik się nagrzeje nagle na biegu jałowym szarpie silnikiem a obroty mają od 760 do 880 obr i tak sobie faluje co dziwne na gazie chodzi idealnie równo jakieś 850 obr. Wymieniałem już silnik krokowy, zapłon dis co nakłada sie na świecie, ściągany filtr powietrza, czyszczona przepustnica, reset komputera nie pomaga był wpinany pod komp żadnego błedu czasem zaświeci się check engine podpiąłem pod kompa to wyszkoczył błąd od dawki paliwa tak się dzieje 10 razy do roku w trakcie jazdy zaświeci a jak sobie umyśli to po jednym dniu zgaśnie. Pomóżcie bo wariacji dostaje kompletnie z tym autem:(