Opel Astra G 1.4 lpg silnik z14xep Dziwny przypadek.

17 Sty 2014, 12:28

Witam. Jestem w posiadaniu od 2009 roku Opla Astry G 1.4 z przebiegiem 89tyś orginalny przebieg sprawdzany na serwisie Opla. Problem polega na tym że od ponad 2 lat jest problem z zimnym silnikiem a od nie dawna obroty ale po kolei. Gdy rano odpalam samochód i chcę wyjechać z garażu auto ma obroty jakieś 1200 obr i cofam a auto szarpie niechce zebrać się na obroty nawet wciskanie pedału gazu nic nie pomaga kompletnie nic trwa to około 40 sekund a gdy troszke się nagrzeje przełącza się już dobrze na gaz i chodzi idealnie gdy ciepły nie ma takich problemów. 2. falujace obroty gdy samochód chodzi na tzw"ssaniu" trzymają się obroty powyzej 1000 obr ale gdy troszke silnik się nagrzeje nagle na biegu jałowym szarpie silnikiem a obroty mają od 760 do 880 obr i tak sobie faluje co dziwne na gazie chodzi idealnie równo jakieś 850 obr. Wymieniałem już silnik krokowy, zapłon dis co nakłada sie na świecie, ściągany filtr powietrza, czyszczona przepustnica, reset komputera nie pomaga był wpinany pod komp żadnego błedu czasem zaświeci się check engine podpiąłem pod kompa to wyszkoczył błąd od dawki paliwa tak się dzieje 10 razy do roku w trakcie jazdy zaświeci a jak sobie umyśli to po jednym dniu zgaśnie. Pomóżcie bo wariacji dostaje kompletnie z tym autem:(
marcin1993xD
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 2011
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.4 Z14XEP 90 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Sty 2014, 15:33

Sprawdź katalizator ,może jest zapchany .
kamlux
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 30 05 2012
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

18 Sty 2014, 18:53

Ja wymieniłbym filtr paliwa ( jeżeli dawno nie był wymieniany - dawno, mam na myśli km a nie czas ). Następnie zainteresowałbym się ciśnieniem paliwa i jego jakością. Zainteresować się też warto czujnikiem temperatury płynu chłodzącego - zły odczyt może powodowac inną dawkę paliwa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Sty 2014, 15:42

Filtr paiwa sprawdę chodź auto ma zaledwie 89 tyś przejechane. Czujn ik temperatury zakupiłem nowy założyłem i to samo lecz obroty sa powyżej niż na starym ale falują nadal. Katalizator nie sprawdzany.

Czasem zaświeci się "check engine" i dowala się do dawki paliwa chodx jest wporządku. Jakies sugestie jeszcze
marcin1993xD
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 2011
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.4 Z14XEP 90 KM
Rok produkcji: 2005

20 Sty 2014, 17:24

Może warto zrobić analizę spalin? To ci powie, a raczej mechanikowi, czy to sprawa układu zasilania benzyną, bo to tu jest problem, ponieważ na LPG chodzi normalnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2014, 22:34

Ja bym jeszcze sprawdził zawór EGR,znam wyniki testu długodystansowego tego auta z tym silnikiem,przy przebiegu ok.100 tyś km siadł ten zawór oraz za niedługo czujnik położenia wału,katalizator za to,był w doskonałym stanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2014, 14:47

Odkąd po kupnie aut już dwa razy klękły mi na drodze przez zawalone filtry paliwa,teraz filtr wymieniam co zmianę oleju,filtr powietrza też,gdyż zauważyłem namacalny spadek zużycia paliwa,taki filtr przez 15 tyś km zwraca mi się kilkukrotnie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)