Opel Astra G 1.4 Twinport, ubytek płynu chłodniczego

01 Kwi 2019, 20:59

Witam, tak jak w temacie , posiadam astra g 1.4 twinport 16 zaworów z 2006r przebieg 125k , do tej pory silnik działał bez zarzutów, jednakże ostatnio zaobserwowałem znaczenie ubytki płynu chłodniczego ze zbiornika wyrównowczego. W ciągu +-200 km ubyło mi ponad 2l płynu , jednakże nigdzie nie widać wycieków, silnik był cały zakurzony wiec napewno był to zauważył. W zbiorniku wyrównawczym znajduje się bardzo mętny płyn jednakże na powierzchni nie widać śladów oleju. Temperaturę trzyma idealnie, pod korkiem i na bagnecie nie ma majonezu , jednakże zauważyłem ostatnio wycieczk jakiejś substancji spod korka na pokrywie zaworów ale skąd miał by się tam wziąć płyn chłodniczy? Macie może jakieś pytania lub propozycje ? Możliwe aby to była nieszczęsna uszczelka pod głowica , a jeśli tak to na jakie koszty mam się szykować?
Joccker12
Obserwowany

01 Kwi 2019, 22:30

Joccker12 napisał(a):W zbiorniku wyrównawczym znajduje się bardzo mętny płyn
Tu masz informację na temat mętnego płynu w układzie chłodzenia metny-plyn-w-cordobie-vt60690.htm
Joccker12 napisał(a):W ciągu +-200 km ubyło mi ponad 2l płynu , jednakże nigdzie nie widać wycieków, silnik był cały zakurzony wiec napewno był to zauważył
To bardzo dużo, skoro wycieków brak to pozostaje możliwość przedostawania się płynu chłodzącego do komory spalania lub oleju.
Jak wygląda olej sprawdzałeś?
Czy zauważyłeś może jakąś biała parę wydobywającą się z rury wydechowej?
Sprawdzałeś w jakim
Joccker12 napisał(a):zauważyłem ostatnio wycieczk jakiejś substancji spod korka na pokrywie zaworów ale skąd miał by się tam wziąć płyn chłodniczy?
Jaka to była substancja? Czarna jak olej, jasna taka jak czasem zbiera się pod korkiem? Opisz trochę dokładniej, zrób może zdjęcie o ile to możliwe.

Im więcej nam napiszesz tym bardziej trafnie jesteśmy w stanie ocenić w czym może być problem.

Joccker12 napisał(a):Możliwe aby to była nieszczęsna uszczelka pod głowica , a jeśli tak to na jakie koszty mam się szykować?
Myślę że jakieś 800-1000zł.

Sprawdź jeszcze układ chłodzenia najlepiej testerem na zawartość CO2, to na pewno rozjaśni sytuację.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.