Opel Astra G kombi, 2004, 1,7 TDi

27 Wrz 2008, 18:13

Witam.
To auto mam od niedawna, więc nie do końca jeszcze je rozumiem. Jest w bardzo dobrym stanie, ale ostatnio podczas hamowania pojawia się dziwny odgłos. Kiedy przyciskam hamulec, słyszę głuche buczenie, które, kiedy docisnę pedał do końca, przechodzi prawie w zgrzyt. Tarcze i klocki są nowe. Odgłos pojawia się, potem na kilka dni znika. Czasem w ciągu jednego dnia raz jest, a raz go nie ma. Mechanik mówi, że to normalne działanie ABS. Tylko dlaczego raz to buczenie jest, a raz nie? Kolega mówił, że mi ABS nie zawsze odbija. O co chodzi? Jemu odbiło, czy to rzeczywiście mojemu ABSowi? Nie świeci mi się żadna kontrolka ostrzegawcza, więc jeżdżę i czekam, czy coś się więcej zacznie dziać.
I jeszcze jedno pytanie: ile wchodzi oleju do tego silnika? Dałem mechanikowi podczas wymiany rozrządu 4 litry. Powiedział, że idealnie wystarczyło. Tak dokładnie 4 litry?
pozdrowienia dla wszystkich użytkowników dróg :)
kubik
Początkujący

• 27 Wrz 2008, 22:31

nie hamujesz za mocno? moze spaliłes klocki lub przegrzłes tarcze? w oplu nie ma oznakowania TDi tylko TD-silnik opla DTI CDTI-silniki isuzu
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

28 Wrz 2008, 16:30

Racja, mam DTI, już to poprawiłem :D A przy okazji, który silnik jest lepszy: oplowski czy isuzu?
    A hamulców używam rzadko i nie robię tego ostro. Jestem raczej spokojnym kierowcą. A dwa miesiące temu auto było na przeglądzie i wyszło, ze hamulce ma sprawne w 95%.
    kubik
    Początkujący

29 Wrz 2008, 21:49

ja mam oplowski teraz ma przejechane 230tys.km i nic w nim nie robiłem oprócz rozrządy i oleju, silniki isuzu tez sa dobre jako silniki tylko moduły pompy wtryskowej sa ich czułym punktem ale za to ciszej pracują. wracając do hamulca czy jak ten odgłos sie pojawia to drży pedał hamulca pod nogą?
    mlody861
    Zaawansowany

30 Wrz 2008, 22:29

No właśnie nie drży. Kiedyś musiałem dość ostro hamować, wiec wiem, jak zachowuje się pedał hamulca, kiedy zaczyna działać ABS. Przychodzi mi do głowy jeszcze coś. Od dwóch tygodni problem się nie pojawia. A zaczął się na trzeci dzień po wizycie w myjni samochodowej. Czy to może mieć coś wspólnego? Po myciu nie jeździlem autem prawie wcale, może 20 km. I po kilku dniach zaczeło się to dziać. Może mi tarcze hamulcowe przyrdzewiały?
    kubik
    Początkujący

01 Paź 2008, 18:03

podnies samochód do góry i krec recznie kołem moze bedziesz wtedy cos słyszał, zobacz moze cos wpadło (kamien itp) miedzy tarcze hamulcową a osłone(blache) i obciera w zależności jak sie ustawi. jak cos zdjagnozujesz daj znac.
    mlody861
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
      Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...
      Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
      Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...