Opel Astra G, padnięta sprężarka klimatyzacji. Naprawiać?

16 Cze 2014, 19:53

Witam, mam pytanie. Mam Astrę G i nie działa sprężarka klimatyzacji (zapodaje napięcie ale elektromagnes ani rusz). Mam więc 3 pytania i bardzo prosiłbym o odpowiedzi na nie, bez zgubienia jakiegoś pytania po drodze ;p

1. Orientacyjny koszt naprawy samej sprężarki wyjętej z auta?
2. Czy opłaca się kupić używkę? Macie jakieś doświadczenia z używanymi kompresorami?
3. Czy dużo roboty z wymianą?
Guil
Nowicjusz

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 16V 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Cze 2014, 22:30

A po co od razu całą sprężarkę wymieniać? Samo sprzegiełko nie wystarczy wymienic?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Cze 2014, 22:42

Zwykle cewka ulega przepaleniu na skutek złej przyczepności tarczy sprzęgła do koła pasowego (zbyt duża szczelina, zaolejone koło pasowe, zardzewiała powierzchnia koła pasowego i tarczy sprzęgła).

Cewkę sprężarki można naprawić wymieniając bezpiecznik termiczny lub kupić nowa w IC za około 80zł. W Sandomierzu jak dostaję wykręconą sprężarkę, za robotę biorę 20zł.
karolgolo
Nowicjusz

Miejscowość: Wąchock
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Pracownik w samochodzie
    Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...