Sprężarka nie załącza się

12 Cze 2014, 20:06

Witam. Byłem ostatnio u mechanika żeby coś zrobił z klimatyzacją bo nie idzie wytrzymać na tych upałach... Klimatyzacja nie działała w ogóle, po włączeniu leciało ciepłe powietrze. Mechanik sprawdził szczelność po czym wtłoczył ten czynnik chłodniczy (wtłaczał dwa razy bo zabrakło gazu w maszynie...) Po nabiciu czynnika okazało się, że nie włącza się sprężarka. Stwierdził, że przyczyną może być jakieś sprzęgiełko (?) od sprężarki albo jakaś cewka czy zawór ciśnienia, nie pamiętam dokładnie. Długo trwa sprawdzenie tych części? A teraz najważniejsze, czy są one drogie?

PS
Ile kosztuje odgrzybianie klimatyzacji?
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM

12 Cze 2014, 20:19

Więcej danych o samochodzie podaj. Szukanie usterki nie działania klimatyzacji trwa od 5 minut czasami do 5 godzin.

Odgrzybienie ja robię za 23zł środek + obsługa (od 14zł do 44zł) + filtr kabinowy.

Widzę że twój mechanik nie zna się na rzeczy. Znajdź dobrego diagnostę od klimatyzacji, niech znajdzie usterkę i wyceni naprawę.

Ja w zależności od długości czasu diagnozowania usterki klimy biorę od 30zł do 70zł max.
karolgolo
Nowicjusz

Miejscowość: Wąchock

13 Cze 2014, 20:47

Jeżeli układ klimatyzacji jest pełny, czyli ciśnienie jest ok, a sprężarka się nie włcza to moz.e być kilka przyczyn. Np. przepalony bezpiecznik sprzegła sprężarki, uszkodzony przekaźnik sprzegła sprężarki, uszkodzone samo sprzegło sprężarki, uszkodzony czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji itd itd itd. Musisz pojechać do porządnego mechanika, kóry zna się na klimie, a nie tylko na tym, jak podłączyć maszynę i nabić klimę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Cze 2014, 09:10

Ale co konkretnie mam jeszcze podać na temat mojego samochodu, model jest podany w profilu. Pojadę do innego mechanika teraz niech on sprawdzi tylko obawiam się trochę, że coś tam specjalnie znajdą żebym więcej zapłacił :P
Chester512
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 102KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niepokojące ślady oleju silnikowego pod samochodem?
    Wycieki oleju silnikowego i innych płynów eksploatacyjnych spotykają wielu kierowców. Początkowo każda plama pod autem może wyglądać niegroźnie, jednak bagatelizowanie tego problemu może nieść za sobą poważne ...