REKLAMA
Cześć wszystkim,
postanowiłem zapytać się Was o poradę, bo być może mieliście podobne doświadczenia lub niezbyt przyjemne przeżycia.
Mój samochód to Opel Astra G (benzyna, 1.6, 2002 rok). Jego problem jest taki, że sporadycznie notuje problemy z odpalaniem - niestety (jak to zwykle bywa) - w najmniej odpowiednim momencie.
Przykład? Ruszamy autem spod domu, wszystko działa w porządku. Po kilkudziesięcio minutowej jeździe po mieście np. zdecydujemy, że jedziemy coś zjeść. Podjeżdżamy pod lokal, zostawiamy auto, nie ma nas 30-60 minut. Wracamy na parking i samochód nie odpala... Wczoraj na przykład siedzieliśmy w aucie 30 minut, co kilka minut próbując go odpallić - kręcił, ale nie zaskoczył. Po pół godzinie odpalił i mogliśmy dojechać do domu. Po przyjeździe, odpalał za każdym razem. Za godzinę poszedłem go sprawdzić i rownież odpalał. Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną? Jest to bardzo irytujące, zwłaszcza że raz mieliśmy sutację, kiedy parking lokalu był zamykany o 22:00, a potem auta były odholowywane - na szczęście udało się odpalić "przed czasem".
Info 1 -> samochód był ostatnio u mechanika, bo musiał zostać wymieniony rozrząd. Diagnoza - mnóstwo błędów po podłączeniu do "komputera" (wykasowane), wymiana świec. Auto u mechanika oczywiście odpalało 200 razy i problem nie wystapił - stąd nie mógł on nic poradzić, bo według nich "stan techniczny auta jest dobry, nie ma sensu wymieniać czegoś na siłę"
Info 2 -> Auto zawsze ma problem z odpalaniem praktycznie w takiej samej sytuacji, tzn. jedziemy nim np. 10 km, zostawiamy na jakieś 30-60 minut, wracamy i nie odpala. Nigdy nie zdarzyło się, by "przed trasą" ten problem wystąpił - jedynie jakby w jej trakcie, po zgaszeniu auta na kilkadziesiąt minut.
Info 3 -> Czy wpływ na "nieodpalanie" może mieć to, że w 2 przypadkach parking był na lekkiej górce?
Jeśli macie jakiekolwiek pomysły, proszę walcie śmiało. Nie może być tak, że siedzimy w aucie kompletnie bezradni, bo ono zdecydowało się nie odpalać z jakiegoś nieznanego nam powodu...
Z góry dzięki za sugestie i próby pomocy!
PS. Nie znam się za bardzo na samochodach, to moje pierwsze auto (choć prawko mam już od 7 lat), więc proszę o wyrozumiałość