Opel Astra gaśnie, problem z odpaleniem :(

19 Cze 2007, 14:30

Witam.Jestem właścicielką Opla Astry F 92r silnik 1,4. Samochód gaśnie w
trakcie jazdy tak po prostu bez żadnych wcześniejszych
objawów ( zapalają się tylko wszystkie kontrolki , zero szarpania itp.).
Po zgaśnięciu do niedawna trzeba było odczekać ok 5 minut - w chwili obecnej
do godziny!!!!!
Byłam u mechanika - elektryka- podłączył do komputera - wynik 0 błędów.
Zasugerował utratę masy jakiegoś elementu. Dorobił dodatkowy kabelek masowy i
.... nie pomogło.
Podejrzenia : czujnik Halla , moduł zapłonowy, cewka .......
Nadmieniam,iż w tamtym roku przeprowadzana była wymiana : czujnika Halla,
świec, przewodów, kopułki, filtrów paliwa i oleju.
Trzy tygodnie temu wymieniłam cewkę i moduł zapłonowy.
Pojeździłam tydzień bez żadnych problemów.
I znowu ten sam problem.Albo gaśnie w trakcie jazdy i zapala po ok.10
minutach albo dojeżdżam do celu bez owych przygód ,ale chcąc odpalić samochód
po krótkim postoju słysze tylko piłowanie silnika i znowu przymusowy postój
na ok. godzinę.
Dlatego zwracam się do szanownych klubowiczów o pomoc. Jeżeli ktoś miał
podobny przypadek to bardzo proszę o radę .
beata1977-10
Nowicjusz

21 Cze 2007, 14:28

ja mialem przypadek podobny co do niemozliwosci odpalenia w przypadku gdy byla wysoka wilgotnosc powietrza tj. po duzych opadach deszczu jak cala noc stal....
aleq
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: Opel Astra 87 60km 1,4 benz,

21 Cze 2007, 19:11

:oops: Zechciej sprawdzić "zbiorcze" połączenie masy; stojąc z przodu - po prawej stronie taka śruba z kilkoma przewodami naraz; nakrętka czasami się poluźnia i są podobne zjawiska. Przerabiałem.
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

06 Lip 2007, 22:59

Mam astre ale 1.6 92r. i miałem też ten problem. Wymieniłem moduł w aparacie zapłonowym i więcej razy problem się nie powtórzył. Wymień jeszcze raz moduł na jakiś inny, może droższy, może GM, może po prostu ten nowy wysiadł????
jwlalek
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 14:18

jwlalek napisał(a):Mam astre ale 1.6 92r. i miałem też ten problem. Wymieniłem moduł w aparacie zapłonowym i więcej razy problem się nie powtórzył. Wymień jeszcze raz moduł na jakiś inny, może droższy, może GM, może po prostu ten nowy wysiadł????

a tobie szarpał samochód czy nie szarpał jak koleżance? i dopiero gasł

beata1977-10 napisał(a):Samochód gaśnie w
trakcie jazdy tak po prostu bez żadnych wcześniejszych
objawów ( zapalają się tylko wszystkie kontrolki , zero szarpania itp.).

czy może na małych obrotach gasł?

na jakich biegach był głownie problem?

a czy zdarzało sie że zgasł na "luzie" i po zakończeniu cyklu hamowaniu (np. dojechanie do skrzyżowania z ustąpieniem pierwszestwa komuś)
aleq
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: Opel Astra 87 60km 1,4 benz,

03 Wrz 2008, 16:46

A ja na miejscu koleżanki zainteresowałbym się świecami,przewodami WN oraz filterm powietrza i paliwa.Warto też sprawdzić regulator pciśnienia paliwa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Świeć przykładem i odblaskiem poruszając się po drogach
    Jedną z najważniejszych zasad bezpieczeństwa jest zasada widoczności. Uczestnicy ruchu drogowego powinni zadbać o to, by być widocznym dla innych i sami być jak najlepiej przygotowani do tego, by obserwować drogę i jej otoczenie. ...

05 Lis 2008, 18:41

Czy kolezanka beata1977-10 poradziła sobie.
Bo ja terz mam taki problem.
Prosił bym o odpowiedz.
gienas
Nowicjusz

06 Lis 2008, 11:07

Dzisiaj prubowalem znowu odpalić.
Po pierwszym kręceniu zapaliła ale zaraz zgasla, a dalsze kręcenie nic nie dalo bo się świece zalały.No a z gaźnika sie dym wydobył jak do niego zajrzałem.Niewiem czy to normalne.

Niewiem czego jest przyczyna że sie zalewa.
I jak mozna sprawdzić czy wąż od powrotu jest nie drożny, bo dmuchnąć w niego nie idzie.
gienas
Nowicjusz

27 Kwi 2009, 17:20

Witam,

Sorki, że odświeżam, ale dokładnie takie objawy mam w swojej astrze 92' 1,6 .. wymieniałem już 2 razy moduł zapłonu, i dzisiaj znowu szrot nie chciał odpalić... pomaga na takie cos "pukanie" w kopułkę podczas kręcenia... po chwili odpala.. i nie ma problemów... jeżeli ktoś już opanował taki problem, to super by było za jakąś rade. Cewka wymieniona na nowa, kable i świece rok temu... cały aparat nawet wymieniłem na inny...
I już nie wiem :/

Pozdrawiam
l-
lander
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

27 Kwi 2009, 20:47

No to może trzeba wymienić kopułkę?Zazwyczaj po dłuższej eksploatacji wyrabia sie od środka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Cze 2009, 11:33

modół w aparacie zapłonowym
ryszard10
Nowicjusz

13 Paź 2009, 13:13

witam ja mam ten sam problem tylko, ze gasł w czasie jazdy i tez odpalał tak po 10 min, byłem u mechanika sprawdzany był moduł jest ok, tylko ze teraz juz wogóle nie odpala raz podjechałem do domu chciałem go po chwili odpalic, odpalił i zgasł na dobre juz nie odpala;/ naprawde nie mam pojecia co moze byc. BArdzo bym prosił pomoc jezeli ktos moze znac przyczyne problemu.Z GORY DZIĘKUJE!!!
mikołaj1991
Nowicjusz

Miejscowość: okolice rzeszowa

13 Paź 2009, 13:48

mikołaj masz standardowy alarm bądź immobilaiser??? U mojego ojca w golfie było tak jak piszesz że gasł podczas jazdy od czasu do czasu później trzeba było odczekać trochę wyciągnąć włożyć kluczyk i działał... też nie szarpał ani nic.... Ja bym od tego zaczął jeżeli oczywiście posiadasz alarm czy immobilaiser. My i mechanik podejrzewaliśmy już wszystko co było możliwe ale gdzieś na forum golfa przeczytałem że to alarm może być .... I faktycznie w skrzyneczce sterującej powstał zimny lut i nieraz miał golfiak swoje odchyły .... :) Po przelutowaniu tego badziewia od 3 miesięcy mam święty spokój :)
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

13 Paź 2009, 13:59

Mam ten sam model samochodu co Pani i niedawno mialem ten sam problem, rowniez podczas jazdy zapalaly mi sie kontrolki co bylo oznaka ze samochod zgasl z poczatku myslelem ze to cos z paliwem, z filtrem paliwa ale wszystko bylo dobrze aparat zaplonowy tez ok jedyne co zrobilem to wymienilem akumulator i podkrecilem minimalnie obroty i teraz wszystko jest ok z uruchamianiem auta;]
tomsky96
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsk Podlaski

13 Paź 2009, 14:03

Auto nie posiada immobilaisera ani działającego alarmu, tzn miała ona alarm ale nie działa są czujniki pozakładane czyli miała alarm, nie dawno ją kupiłem wiec nie wiem. Ale dziękuje za podpowiedz :smile:
mikołaj1991
Nowicjusz

Miejscowość: okolice rzeszowa