Opel Astra GTC, interesuje się kupnem tego auta, proszę o pomoc

14 Kwi 2019, 15:12

Witam serdecznie, tytułem wstępu zacznę od krótkiej prezentacji mej osoby, a więc jestem facetem, lat 30, prawko od 10 lat, do tej pory miałem 2 samochody, za każdym razem "było to w spadku po kimś z rodziny" , czyli nawiasem mówiąc nie miałem zbytnio wyboru co do danego modelu. Przyszedł w końcu czas na zakup pierwszego auta osobiście... a więc jak już się można domyśleć, doświadczenia nie mam w tym żadnego i szczerze, słuchając różnych opowieści czy patrząc na jakieś filmiki w internecie , jestem wręcz załamany "kupieniem auta" bo co chwilę czytam , że większosc to szroty w które trzeba pakować kase za moment itp.. boje się po prostu
Chcę spejcalnie wziąć kredyt na furkę, interesuje mnie kwota 15k (na więcej nie stać mnie, i nie chcę się wchrzaniać w większe koszta)
wstepnie interesuje mnie opel astra GTC, przyjemne z wyglądu i jak patrzyłem po ogłoszeniach koszt mniej więcej właśnie to 15k..
czy mogłby mi ktoś COKOLWIEK doradzić? jak kupić? jak sprawdzić dane auto? jak to po prostu zrobić.. bo latając po ogłoszeniach to wszystko jest fajnie i cacy...
najlepiej żeby nie przekraczało granicy 15k bo przecież czeka mnie jeszcze zakup AC na które nie mam zadnych zniżek..., auto do jazdy codziennej na kilka lat..., ogólnie mało jezdze bo prace mam 5km od domu, jestem z Łodzi a więc najlepiej jakby to było jakieś z tych okolic.
bardzo bym prosiło jakakolwiek radę, pomoc.. serdecznie pozdrawiam
korcitorcik
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 15:17

Znalazłem np takie ogłoszenie, które wygląda bardzo "fajnie" i autko mi odpowiada, kolor , stylizacja, benzyna, przebieg , silnik:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

co o tym myślicie?
korcitorcik
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 15:36

korcitorcik napisał(a):Chcę spejcalnie wziąć kredyt na furkę
kredyt na używane auto? Odważnie
korcitorcik napisał(a):czeka mnie jeszcze zakup AC na które nie mam zadnych zniżek
raczej OC, bo AC nieobowiązkowe, a i może być problem na uzyskanie tego drugiego na taki wóz (wiek)

Podlinkowane auto to przeciętniak od handlarza, który raczej bym sobie darował - wygląda na podpicowanego gruza, a od czytania opisu bolą oczy...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Kwi 2019, 15:42

Miałem na myśli AC (OC to obowiązek , wiem.. ale przy takim aucie chciałbym również AC w razie jakiejś kradzieży itp) i czemu mówisz, że może być problem w tym przypadku z wykupieniem AC? ? a co samochodu z linka, to właśnie tez wygląda na typowego handlarza... ale jak w takim razie znaleźc coś "dobrego"? zakładając, że chcę ten model auta do około 15k
korcitorcik
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 16:01

Musisz dokładnie poczytać jak to jest z tym AC, aczkolwiek z tego co wiem, to ubezpieczyciele raczej niechętnie patrzą pod kątem aut 10 czy więcej letnich, ew dadzą Ci jakąś kosmiczną składkę.

Skąd jesteś (na jakim obszarze szukasz), to postaram się coś podlinkować
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Kwi 2019, 17:36

Tak jak pisałem w pierwszym pościem, jestem z Łodzi więc najlepiej jakby to była oferta z okolicy... , z miasta, maksymalnie województwa :)
byłbym mega happy...
korcitorcik
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 20:04

Ja osobiscie bardzo napaliłem się na tego wlasnie opla.. podoba mi sie z wygladu i w tej cenie chyba nic "ciekawszego" nie wpadlo mi w oko.., ewentualnie jesli nie ten opel to mialbyś jakis inny pomysl na auto do 15k? aha i jak bd mial chwilkę to mozesz podac te linki, serdecznie pozdrawiam i zdrówko ;) delikatnie jedno piwko na wieczorny klimat niedzielny hehe
korcitorcik
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 21:02

Ja bym spojrzał na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] szkoda, że tylko 1.4
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z nie Opli
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Kwi 2019, 08:28

z tych 3 linków (tez je wczesniej wyszukałem) , to ten pierwszy mi się najbardziej podoba...
myślisz, że jako laik mogę od razu pojechać (bo jednak ponad 100km ode mnie to autko jest) i wrócić nim? czy mimo wszystko w jakiś sposób go bardziej sprawdzić? widzialem, ze np w internecie ogłaszają się ludzie jako pomoc przy zakupie itp itd.., opłaca się kogoś takiego zamawiać?
korcitorcik
Nowicjusz

15 Kwi 2019, 09:39

korcitorcik napisał(a):opłaca się kogoś takiego zamawiać?

Jak się nie znasz to obowiązkowo albo zaufany warsztat.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Kwi 2019, 19:29

Zobacz sobie ofertę OMEGA1217, znajdziesz go na FB. Jeden z nielicznych, polecanych handlarzy, który zajmuje się głównie Oplami a w dodatku masz rzut beretem do Sieradza.
Dodam że w.tym budżecie szukalbym głównie Astry z 1.8 125 KM, bo w porównaniu do 1.6 będzie elastyczniejszy i nie ma rozwiązań typu twinport z klapkami czy też zmiennych faz rozrządu ( w zależności od wersji ) i ma hydraulike na zaworach.
ligus86
Początkujący

Prawo jazdy: 14 02 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4 T-Jet 150 KM