Mam problem z moją Astrą H 1.7 CDTI - dość długo kręci przy odpalaniu, czasem towarzyszy temu lekkie jakby uderzenie już po samym odpaleniu. Czasami na zimnym silniku jest lepiej, na ciepłym problem jest praktycznie zawsze. W warsztacie stwierdzili, że może być to dwumas
![Rolling Eyes :roll:]()
Ja jeszcze się zastanawiam, bo poza tym ciężkim odpalaniem, nie ma większych objawów, jedynie czasem przy wciskaniu sprzęgła na niższych biegach słychać takie uderzenie gdzieś w tyle. Nie ma jakiegoś trzęsienia, silnik pracuje równo, biegi wchodzą bez większych problemów. Astra jest po regeneracji rozrusznika, wcześniej jeszcze się lekko krztusiła przy odpalaniu. Świece są ok, wymieniony jest filtr paliwa, nowy rozrząd, jedynie test akumulatora wykazał za niską moc rozruchową (nominalna 540EN, faktyczna 390EN).
Zrobiłem krótkie nagranie z odpalania Astry - przy pierwszej próbie dłużej kręci, potem dwie kolejne już trochę lepiej.
Link:
https://uploadfile.pl/pokaz/1681049---ktfj.htmlJak myślicie, faktycznie wszystko wskazuje na dwumas, czy szukać jeszcze innej przyczyny?
Pozdrawiam