Opel astra H 1.8 grzeje się na postoju

14 Kwi 2018, 16:38

Hej. Jakiś czas temu stojąc w korku na autostradzie auto zagotowało mi się. Nie śledziłem na bieżąco temperatury (temperatura do sprawdzenia tylko w trybie serwisowym), ale z auta poszedł biały dym. Oddałem go do mechanika (silnik był zalany olejem), który wymienił korek wlewu oleju i uszczelkę pokrywy silnika (uszczelnienia stopiły się od temperatury?) i stwierdził, że wszystko jest ok, jednak w drodze powrotnej stojąc na bramkach na autostradzie auto znów się zagrzało.

Od tego czasu zacząłem sprawdzać temperaturę cieczy chłodzącej na bieżąco i zauważyłem, że temperatura rośnie w czasie postoju.
Chłodnica i termostat działają, jednak wydaje mi się, że nie załącza się wentylator chłodnicy. Sprawdzałem bezpieczniki i przekaźniki - są sprawne. Chcę dodatkowo sprawdzić jeszcze wentylator na krótko - mógł spalić się silnik wentylatora lub rezystor?
Dodatkowo internet mówi o możliwym uszkodzeniu uszczelki pod głowicą. Może ktoś z Was ma pomysł gdzie szukać przyczyny?
leo123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2012
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Avensis
Silnik: 2.0 124KM
Paliwo: Diesel
  • 16 Kwi 2018, 00:56

Masz odpowiednia ilosc plynu chlodzacego? Moze gdzies sie zapowietrzyl, chociaz niby ople same sie odpowietrzaja. Co do uszczelki, jesli chcesz miec pewnosc to kup sobie test na obecnosc CO2. No i czy masz maslo pod korkiem oleju albo kawe z mlekiem na bagnecie?
    wojtk
    Początkujący

Auto: Opel Corsa C
    Silnik: 1.0 58KM
    Rok produkcji: 2001

20 Cze 2018, 11:39

leo123 napisał(a):Chłodnica i termostat działają, jednak wydaje mi się, że nie załącza się wentylator chłodnicy.
    Jak sprawdziłeś że termostat otwiera się do końca i masz duży obieg?

Wentylator chłodnicy sprawdź czy wystartuje silnik podpinając go na krótko. Być może padł rezystor wentylatora. Wentylator chłodnicy ma dwa biegi.

Zobacz czy jak załączysz klimę to wentylator działa? Masz tam chyba tylko jeden wiatrak.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
      Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...