Peugeot 307 2.0 hdi 2005r. Brak mocy

20 Cze 2018, 06:49

Witam, posiadam Peugeota 307 2.0 Hdi z 2005 r. Mam bardzo duży problem z autkiem byłem już u 3 mechaników i każdy jeden rozkłada ręce.
Opisze problem. Samochód zaczyna mieć problem z porannym odpaleniem gdy nacisnę parę razy gruszką przy silniku auto odpala od pierwszego razu. Zaczyna przerywać podczas jazdy i szarpie następnie turbina zaczyna szaleć aż przestaje chodzić auto nie ma mocy po jakimś czasie wchodzi w trym awaryjny co całkowicie uniemożliwia jazdę. Komputer pokazuje komunikaty typu spadek ciśnienia doładowania, wzrost ciśnienia doładowania, brak ciśnienia parametry wariują . Dochodzi do wymiany zaworu przy turbinie oraz czujnika auto zaczyna jeździć jak z salonu. Ma moc przestaje przerywać ale po około miesiącu max dwóch zaczyna kopcić przerywać i dochodzi to tego samego. Przerabiam już ten problem od dobrych 7 miesięcy i naprawdę zaufani mechanicy są w kropce. Bardzo proszę o pomoc już mam dość samochodu nie mówiąc już o kosztach napraw cały czas jednego problemu dodam że cały czas dzieje się jedno i to samo. Pozdrawiam
mateoo22
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 03 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • 20 Cze 2018, 09:33

mateoo22 napisał(a):Dochodzi do wymiany zaworu przy turbinie oraz czujnika auto zaczyna jeździć jak z salonu.
    Jeżeli po tej operacji wszystko wraca do normy to trzeba szukać przyczyny w tym dlaczego tak się dzieje. Sprawdzałeś stary zawór dokładnie co się z nim stało że przestał funkcjonować prawidłowo? One chyba mają filterek w środku może zapycha się przez co podciśnienie szwankuje (czas zapchania około miesiąca przez co problem powraca po mniej więcej takim samym czasie).
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!