Opel Astra H 1.9 CDTI

13 Gru 2009, 14:31

Witajcie,niedawno mezus sprawil mi niespodzianke i w prezencie dostalam w temacie wymienione autko,jak na moj gust jest niestety to autko troche "gole" i chcialabym troszeczke stiunowac.Tu jednak zaczyna sie moj problem,poniewaz od kilkunastu lat mieszkam w Niemczech i nie mam zielonego pojecia jak fachowo nazywaja sie potrzebne mi czesci i gdzie moglabym je dostac.Mam zamiar na Swieta przyjechac do Polski i planowalam to wszystko tutaj zrobic ale oczywiscie wszystko zalezy od ceny.Wymienie moze to co chcialabym zrobic i mam nadzieje ze ktos zrozumie moje amatorskie tlumaczenie i mi pomoze.
A wiec:
obnizyc zawieszenie
przod,tyl i boki obudowac spoilerami (?)
tylnia szyba nakladka ze swiatlem stop

ze wzgledow finansowych na razie by mi to wystarczylo teraz tylko pytanie czy biorac jeszcze pod uwage koszty lakiernika oplaca sie to robic w Polsce?
Najbardziej odpowiadalby mi jakis zestaw tych chyba spoilerow,nie musialabym tracic czasu na szukanie poszczegolnych czesci.

Licze na wasza pomoc i z gory dziekuje.
Pati_de
Nowicjusz

Miejscowość: Niemcy

13 Gru 2009, 15:41

Ja Pati na twoim miejscu oddałbym autko do profesjonalnego zakładu ,zrobią ci wszystko ,poradzą ,sprawdzą autko ,ty im podasz kwotę jaką jesteś w stanie przeznaczyć i siądziesz z nimi do stołu negocjacyjnego,pamiętaj że tylko Profesjonaliści obsłużą ciebie tak jak należy!Chiptuning i eleganckie ospojlerowanie,zadbaj tylko o to by nie żałować kasy na dobrego Chipa!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

13 Gru 2009, 16:03

hej,dzieki za szybka odpowiedz!
Z tym chipem too raczej sie wstrzymam poniewaz technicznie jest auto ok i jak na moja karkolomna jazde to mi tej mocy wystarczy :)
Bardziej chcialabym sie skoncentrowac na tuningu optycznym to w sumie na razie najwazniejsze,znasz moze jakichs wartych polecenia profesjonalistow?
Pati_de
Nowicjusz

13 Gru 2009, 17:19

Znajdziesz ich w prawie każdym większym mieście,pokażą ci symulacje komputerowe twojej bryczki już ubranej w spoilerki a ty Pati będziesz tylko wtrącać swoje uwagi co ci się podoba a co nie,poszukaj sobie terminem tuning optyczny w interku biorąc pod uwagę miasto jakie tobie najbardziej by odpowiadało! Albo podaj ty miasto a ja ponieważ teraz mam trochę wolnego czasu to poszukam albo w tym mieście albo w jego okolicach a ty mężusiowi w tym czasie ugotuj coś dobrego,jest przecież tego wart!:)Odpowiem ci na PRIV,no wiesz reklama! :smile:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Gru 2009, 20:02

Hej,a wiec pochodze z Kalisza i w tym kierunku bede sie udawac,"granice" przejade w Zgorzelcu i w sumie wszystkie miasta w tej okolicy sa mi po drodze,choc musze przyznac ze okolice Kalisza bylyby jeszcze lepsze biorac pod uwage nocleg.A co do meza to musial mi sprawic nowa zabawke poniewaz osobiscie rozbil mi mojego punciaczka :)) ochh...to bylo autko...nie do zajezdzenia :).Z tym autem nie dostalam ani jednego mandatu ale to pewnie dlatego ze przy jego gabarytach nie wazylam sie nawet Tira wyprzedzic :D co moim punktom na dobre wyszlo :).
Dzieki za pomoc i czekam na PN.
Pati_de
Nowicjusz

13 Gru 2009, 20:12

Pati ,trzeba było mężusia podrapać po bródce to kupiłby już autko stuningowane :wink: Ja ciebie mam uczyć jak masz postępować?! :grin: Jutro odpiszę ,rozejrzę się po tych okolicach :wink: Tym Opelkiem uważaj i też raczej tirów nie wyprzedzaj ,trzymaj się od nich z daleka :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Silnik z Lexusa RC F będzie napędzany wodorem?
    5-litrowy silnik, który napędza Lexusa RC F, jest przebudowywany po to, by mógł być zasilany wodorem. To sposób na to, by silniki spalinowe, zwłaszcza pięknie brzmiące motory jak lexusowe V8, jeszcze ...

13 Gru 2009, 20:22

Pati_de napisał(a):obnizyc zawieszenie

Po pierwsze musisz zdecydować jaką twardość jesteś w stanie wytrzymać. Wiadomo, że im niżej tym lepiej auto się prezentuje, ale komfort jazdy dostaje mocno po głowie. Po drugie trzeba podjąć decyzję dotyczącą kwoty na zawieszenie. Od tych dwóch rzeczy zależy czy wybierzesz same sprężyny, czy sprężyny i twardsze amortyzatory, czy gwintowane zawieszenie. Pierwsza opcja ma jedną zaletę - jest tania i komfort jazdy bardzo nie ucierpi. Średni koszt sprężyn to ok. 100-500zł w zależności od stanu oraz producenta. Myślę, że Supersport spełnił by Twoje oczekiwania - jest w miarę miękki. H&R oraz FK będą raczej twardsze i droższe. Miałem u siebie w Polo najpierw H&R -80/60mm i nie dałem rady ;) Każda dziura moja, ciągle drapałem podłogą o asfalt, a wyjazd z garażu wymagał podłożenia desek ;) Później założyłem Supersporta -40/40mm i tak już zostawiłem na stałe :) Druga opcja to zestaw sprężyny i amortyzatory. Będzie bardziej twardo. Ostatnia opcja to zawieszenie gwintowane. Drogie, ale daje możliwość pełnej regulacji - wysokości oraz twardości zawieszenia.

Przejrzyj proszę te aukcje i wybierz coś:
[link do eBay wygasł]

Pati_de napisał(a):przod,tyl i boki obudowac spoilerami (?)

Nie warto moim zdaniem. Czasy "tjuninku" już dawno minęły i tutaj nie doradzę ;) Chyba, że znajdziesz jakiś fabryczny pakiet np. Irmscher , OPC itd. Takie fabryczne, delikatne zmiany, zrobione ze smakiem są naprawdę dobre.

Pati_de napisał(a):tylnia szyba nakladka ze swiatlem stop

Nie wiem co to jest, więc też nie doradzę ;)

ps. skup się, aby nie zrobić wioski z auta ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

13 Gru 2009, 20:22

Tjaa...zeby to takie latwe bylo,jakby mogl to by mi pewnie jeszcze kwiatuszki na auto ponalepial,niestety niektorzy panowie mysla ze jesli kobieta siedzi za kierownica to tylko po to aby podjechac do sklepu po nowe ciuszki :) a mnie to nie rajcuje :) ja wole autko porzadnie "ubrac" aby bylo takie indywidualne...po prostu dopasowane do mnie :).

Pawel,dzieki za rade mysle ze ten Supersport bylby w sam raz dla mnie zarowno jesli chodzi o komfort jak i finanse.
A co do "tjuninku" chodzi mi wlasnie o taki delikatny zestaw,aby to auto nie bylo no wiesz...takie gole :)
Dzieki za rady.
Pati_de
Nowicjusz

13 Gru 2009, 20:32

A myślałaś o założeniu pakietu OPC?
http://www.km77.com/marcas/opel/2005/as ... gra/11.jpg
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Gru 2009, 20:42

no widzisz kolego,to jest wlasnie to! ha ha i nawet ta moja nasadka na tylniej szybie jest :D
Super teraz wiem jak sie to cos nazywa i bede googlowac :).
Pawel, a jesli chodzi o to zawieszenie a dokladnie o ten Supersport to skad zes takie ceny wytrzasnal??Ja znalazlam kilka ale wszystko w granicach 800-1000 zl :(
Pati_de
Nowicjusz

13 Gru 2009, 20:58

Np.
1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do oferty na Allegro wygasł]
Miałem nadzieję, że na ebay.de będą tańsze :) Widocznie do Astry są po prostu droższe, niż do Polo ;)

Cieszę się, że się podoba :) Ja po prostu jestem przewrażliwiony na wszelkie dokładki i uznaję tylko fabryczne ;) Dla przykładu swoje, które dostępne były TYLKO na rynku japońskim, ściągałem z Hong Kongu. Takie zboczenie - fabryczne, albo żadne ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika