REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
To w Astrze J . Astra H nie posiada typowych bezpieczników na światła . Żarówki są podłączone bezpośrednio do UEC (skrzynka w komorze silnika )Rokiko napisał(a):................5. Wyjmij odpowiedni bezpiecznik poniżej:
• Reflektor Lewy F25UA
• Prawy reflektor F24UA.............
I tutaj słuszna uwaga . Brak w temacie bliższych informacji. Dodałbym jeszcze zapytanie - czy w aucie jest funkcja świateł automatycznych z czujnikiem oświetlenia zewnętrznego ? Jeśli jest to czy używana , jak używana to czy UEC jest /był zaprogramowany na tryb skandynawski ? I jeszcze przypominam sobie że tutaj wymianę żarówki należy dokonywać na wyłączonym zapłonie i wyłączonych światłach . Kiedyś testowałem to na żarówce postojowej . Żarówka się spaliła . UEC stwierdzjł jej przepalenie czyli obwód otwarty i dla bezpieczeństwa odciął jej zasilanie . Zapamiętał .Zazwyczaj wymianę żarówki robimy na włączonych światłach aby po wyjęciu starej i włożeniu nowej widzieć czy się zapali . Ale tutaj to nie przejdzie . UEC pamięta i nie poda napięcia . Zapomni o błędzie jeśli żarówkę wymienimy na wyłączonych światłach .MotoAlbercik napisał(a):Jak masz zwykłe żarówki ( H1/H7 )
bonifacy napisał(a):Zazwyczaj wymianę żarówki robimy na włączonych światłach aby po wyjęciu starej i włożeniu nowej widzieć czy się zapali
Ja też wymieniam i dopiero włączam żeby sprawdzić czy działa i ewentualnie dopiero umieszczam żarówkę na swoim miejscu ale to już zależy od konstrukcji samej lampy i dostępu do żarówki bo jak jest prosto to zmieniam wkładam na miejsce i sprawdzam czy działa.galakty napisał(a):Co? W życiu tak nie robiłem i nie widziałem by ktoś robił
Dobra żle napisałem . Miało być inaczej a wyszło tak jak wyszło . Powinno być - gdybyśmy wymieniali żarówkę na włączonych światłach.......galakty napisał(a):bonifacy napisał(a):
Zazwyczaj wymianę żarówki robimy na włączonych światłach aby po wyjęciu starej i włożeniu nowej widzieć czy się zapali