Problem z elektryką Corsa B

10 Paź 2023, 19:06

Witam od jakiegos czasu posiadam dosyc dziwny problem z elektryką samochodu, jest to nawet ciezko wytlumaczyc bo dzieje sie wszystko.

Moze zacznijmy od tego ze polowa zegarow (mowa tu o obrotomierzu i predkosciomierzu) sie pali a polowa nie, zabawne jest to ze gdy uderzylem w wyswietlacz z zegarem i datą to nagle obrotomierz zacząl sie palic caly, problem z wyswietlaczem zegara rowniez jest poniewaz raz sie swieci, raz trzeba w niego ''PUKNĄC'', raz swieci sie polowa itd itd, na prawde ciezki temat.

Dzis rowniez zgasla mi polowa oswietlenia w pokrętłach od nawiewow

ale najwiekszy problem tkwi w lampce podsufitkowej ktora przez tydzien moze dzialca poprawnie a nagle zaczyna sie jarzyć sama z siebie i trzeba odlączac zarowke, jest to powiązane rowniez z podgrzewaniem tylnej szyby i musze rowniez odpinac podgrzewanie tylnej szyby bo gdy podepne to lampka rowniez zaraz sie zapala

Nadmienie ze raz rowniez mialem przypadek gdzie swiatlo od podswietlenia tablicy rejestracyjnej sie nie palilo, mimo ze zarowka byla dobra a nagle ostatnim czasem sie samo naprawilo i jest wszystko gitara.

lampka od wstecznego rowniez nie pali sie, mimo ze zarowka jest dobra (kiedys normalnie sie palilo)

Nie wiem od czego tu mozna zaczac, problem tez taki ze nikt nie chce sie podjąć aby dojsc od czego to wszystko jest, wiec licze na jakąkolwiek pomoc tu, i mysle ze ogarniecie to calą karuzele
Szefito
Nowicjusz

11 Paź 2023, 07:40

A auto jak długo masz i od kiedy to się dzieje?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Paź 2023, 10:06

auto mam 3 lata i dzieje sie to od 2 gdzies, szczegolnie problem z to lampką podsufitka i z podgrzewaniem tylnej szyby
Szefito
Nowicjusz

11 Paź 2023, 10:35

A auto nie było czasem zalane?
Jednakże tak wiele problemów kierowałoby albo na BSI albo na główną wiązkę - np. jakiś luźny, nadpalony styk w jakimś złączu. Trzeba by przejrzeć schemat i poszukać wspólnej wiązki dla tych wszystkich podzespołów, z którymi są problemy. Nie posiadam niestty schematu z ego auta. Może koledzy z forum coś pomogą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Paź 2023, 11:16

Odkad ja go posiadam nic tu nie bylo zalane chyba ze poprzedni wlasciciel mial jakies akcje, w bagazniku jest troszke wilgoci tylko jakos tak
Szefito
Nowicjusz

11 Paź 2023, 11:19

i gdyby bylo uszkodzone BSI to tez moga sie dziec takie problemy wlasnie z tym podgrzewaniem tylnej szyby, oswietleniem tablicy itd?
Szefito
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silniki Renault Energy F1 w bolidach Caterham F1 Team
    Renault Sport F1 i Caterham F1 Team potwierdzają przedłużenie współpracy w ramach Mistrzostw Świata FIA w Formule 1 na trzy kolejne lata. Od przyszłego sezonu, Caterham F1 będzie korzystać z silników Renault ...

11 Paź 2023, 11:44

Trzeba sobie zadać pytanie czy w corsie B jest w ogóle BSI ? To prosta konstrukcja . Ty masz auto z którego roku ? Nie patrząc na schematy to wymienić żarówki w liczniku i w przełącznikach . Instrukcja do samodzielnego działania jest na internecie . Ogrzewanie tylnej szyby i zarazem problem z oświetleniem sufitu to na początek sprawdzić stan przewodów elektrycznych w tzw przelotce , gumowym peszlu między klapą bagażnika a nadwoziem . Światło cofania - sprawdzić czy aby nie jest uszkodzony włącznik wstecznego na skrzyni biegów .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Paź 2023, 14:05

Nie wydaje mi sie aby zarowki byly tam złe bo to raz dziala raz nie, corsa to 99 rocznik, propo wstecznego, są dwa swiatla cofania, jedno dziala, drugie dzialalo kiedys teraz nie mimo ze zarowka jest dobra, zmienilem zarowke na inna mimo wszystko to zrobila sie choinka - kierunki, stop, wszystko na raz zaczelo sie palic. ciezka sprawa z tym jest.
No a jesli chodzi o oswietlenie sufitu, to ma to cos wspolnego z podgrzewaniem tylnej szyby? Dziwna sytuacja ze podepne kabelek od podgrzewania szyby i nagle lampka sie jarzy, nie pali sie na 100% tylko jarzy tak na 30% i trzeba odpinac szybe - w lato nie sprawia to problemu ale w zime jest uciążliwe bo trzeba ciagle jechac na podgrzewaniu, bo jak wylacze przyciskiem to lampka zaczyna sie palic :angry: Nawet ciezko to komus wytlumaczyc bo to jest cyrk na kolkach
Szefito
Nowicjusz

11 Paź 2023, 15:04

Szefito napisał(a):są dwa swiatla cofania, jedno dziala, drugie dzialalo kiedys teraz nie mimo ze zarowka jest dobra, zmienilem zarowke na inna mimo wszystko to zrobila sie choinka - kierunki, stop, wszystko na raz zaczelo sie palic. ciezka sprawa z tym jest
Wiem że są dwie . To wynika również ze schematu który mówi że to jest prosty układ jak budowa cepa . W tej drugiej lampie sprawdż czy jest masa . Czasami kostka przyłączeniowa do lampy się niejako psuje , zgrzana / przytopina . Styki śniedzieją . Nie będzie dobrej masy to będzie robiła się choinka . Wierz mi tutaj nie ma ciężkiej sprawy .
Szefito napisał(a):Nie wydaje mi sie aby zarowki byly tam złe bo to raz dziala raz nie
To skąd tyle tematów na internecie odnośnie walenia pięścią w budkę licznika aby podświetlenie wróciło ? I to akurat Corsa B ? Tam są malutkie żaróweczki gdzie, jeśli włókno się przepali to raz świeci a raz nie . Chcesz się dniami zastanawiać to proszę bardzo . Parę chwil i żaróweczki wymienione .
Szefito napisał(a):No a jesli chodzi o oswietlenie sufitu, to ma to cos wspolnego z podgrzewaniem tylnej szyby? Dziwna sytuacja ze podepne kabelek od podgrzewania szyby i nagle lampka sie jarzy, nie pali sie na 100% tylko jarzy tak na 30% i trzeba odpinac szybe
No tutaj się zastanawiam . Nie patrząc w schematy założyłem że guzik do włączenia oświetlenia bagażnika jest w klapie i ma powiązanie z oświetleniem sufitu . Bo wspomniałem o przelotce a wtedy przez nią idą przewody do ogrzewanej szyby i oświetlenia wnętrza . Gdyby tam w tej przelotce zrobiło się zwarcie to taka możliwość jest prawdopodobna . Ale ......schematy mówią że oświetlenie bagażnika nie ma połączenia z instalacją oświetlenia wnętrza . Z tym że być może jest alarm dokładany i ktoś to montując połączył te dwa układy .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna