Opel Astra H GTC 1.9 cdti - bać się przebiegu?

19 Cze 2018, 14:14

Witam,
jestem po wstępnych rozmowach z osobą prywatną sprzedającą astrę h gtc 1.9 cdti 150km. Sprzedawca nie owija w bawełnę i mówi wprost, że auto gdzieniegdzie ma rysy, delikatne odpryski.
Czy jesteście w stanie po zdjęciach wywnioskować coś niepokojącego?
Jestem świadomy, że IDS+ prawdopodobnie będzie na "wykończeniu".

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dawidqq4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 10 2016
Auto: Nie mam

19 Cze 2018, 15:43

Przebiegu bym się nie bał. Często bardziej ryzykowne może być auto z przebiegiem poniżej 150-200k ( pomijam magiczne przebiegi ) bo szykuje sie wymiana dwumasu , wtrysków czy np turbinki i ktoś chce uniknąć kosztów.
mimonn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 04 1994
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: V60
Silnik: T5
Paliwo: Benzyna

19 Cze 2018, 19:42

13 letni diesel z przebiegiem 285 tysięcy to mały przebieg jak na diesla (niewiele ponad 20 tys. km rocznie), w DE norma to 30 tys. km / rok, chociaż zdarzają się też auta, które robią 50 tys. i więcej.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Cze 2018, 20:29

Napiszę krótko
Kupujący powoli będą musieli przyzwyczajać się do takich przebiegów.
Gdzie na zachodzie europy to praktycznie każdy samochód w całości który jest do sprzedaży ma taki przebieg...szczególnie diesel. I dalej jest w dobrym stanie jeżeli był serwisowany.
Ja nie wiem ... co ci ludzie mają z przebiegami....sami jeżdżą padaczkami skręconymi z 500 -600 tys na 180 tys, zrobi jeszczze 200 -300 tys i się okazuje że auto ma pod 1 mln. Więc te 200-300 tys to paradoksalnie wcale nie jest dużo.
Sprzedaję samochody Tylko z oryginalnymmi przebiegami i jakoś nie ma problemu jak auto ma 250-280 czy nawet 350 tys km, jest serwisoane to jest w bdb stanie. Jak jeździł po autostadzie to przebieg 350 tys będzie taki sam jak 180 tys po mieście, a nawet ten co ma 350 będzie i tak w lepszym stanie, ale nasz głupi i tępy naród jest jeszcze pod tym względem dalej dosyć tępy.
Są oczywiście samochody które mają mniejsze przebiegi ale one są o wiele droższe.
Zdarzają się też sytuacje gdzie samochód z większym przebiegiem jest w lepszym stanie niż inny z mniejszym.
Paradoksalnie ten z większym przebiegiem właściciel dbał bardziej bo dużo jeździł, więc musiał mieć w 100% sprawny samochód.
A zdarzają się z przebiegiem 120 tys i zero serwisu, i coś popsute.

Druga rzecz, tobie rysa przeszkadza? pojedziesz pod biedronkę na zakupy i będziesz miał z każdej strony jeszcze większe rysy :mrgreen:

Przeszkadzają rysy? 300zł kosztuje przepolerowanie.

Ileż ja takich klientów mam, przeszkadza 1 czy 2 ryski a sam przyjedzie autem po gradzie, poklejony zderzak, zaklejony taśmą klejącą, lub z błotnikami przeżartymi na wylot i zapiankowany pianką budowlaną :happy:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Logan MCV
    Model słynący z atrakcyjnej ceny w stosunku do oferowanej przestronności wnętrza, wysokiej niezawodności i praktyczności, zyskał nowy design, nowe osiągi oraz silniki. Nowy Logan MCV – 5-miejscowe kombi – jest ...