Opel Astra H - na co zwrócić uwagę

23 Sie 2021, 16:38

Hejka! Jutro oglądam Opla Astrę H - hatchback z silnikiem 1.4 z gazem z 2005 roku. Gość wystawił za niecałe 9 tys., ma kilka wgnieceń - od gradu na przykład. Mechanicznie wg sprzedawcy sprawny.

Na co zwrócić uwagę podczas oględzin? Na pewno wezmę samochód do mechanika, który go obejrzy na kanele. Czy mogę coś jeszcze zweryfikować zanim wybiorę się do mechanika? Liczę na wasze porady. :D
JerryLee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 09 2013
Auto: Brak

23 Sie 2021, 17:00

Astra nie jest w jakiejś grupie ryzyka, więc standardowo to co się sprawdza w każdym samochodzie: szyby, opony, spasowania elementów nadwozia, cała elektrykę w środku.

To nie nowy samochód, ale zawsze coś się znajdzie, żeby zbić cenę. :ok:
Gość114260

23 Sie 2021, 17:02

Dokumenty od gazu. Zobacz do kiedy jest ważność zbiornika. No i ogólnie jak silnik pracuje na LPG.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Sie 2021, 17:17

Gaz jest z 2015, więc jeszcze 4 lata do legalizacji. Na pewno cenę będę zbijał, bo sprzedający mówi, że do wymiany jest kompresor klimatyzacji - ponoć ma sprawną część, tylko już kupującemu chce zostawić wymianę. Samochód jest z Niemiec, on od 6 lat jest drugim właścicielem w Polsce - miernikiem chyba nie ma co sprawdzać takiego starego auta?
JerryLee
Nowicjusz

24 Sie 2021, 08:26

quel napisał(a):Astra nie jest w jakiejś grupie ryzyka
nie wcale, szczegolnie z tymi sterownikami i modułami, tylko co przed wczoraj dzwonił do mnie klient "pomóż bo byłem w wulkanizacji zmienić opony i juz nie odpalił" moduł CIM się posypał a tylko co innym znajomym to ogarnialem z 2 miesiące temu, zresztą można dlugo czytać o tych i innych problemach w opelkach. Krótko i na temat, jedziesz i sprawdzasz poza standardem elektryke i ładowanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2021, 08:39

Najlepszy silnik do gazu ale samo auto nie jest ideałem. Wszystko wokół silnika (osprzęt) jest często awaryjny. Sypią się czujniki itp ,a nie za bardzo tolerują zamienniki. Warto zwrócić uwagę ogólnie na błędy i pracę silnika .
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Alpine A110
    Przez kilka ostatnich lat słyszało się tylko o znikaniu kolejnych marek. W końcu mamy jakąś reaktywację. Francuski Alpine (nie, nie producent car audio) przedstawił model A110 nawiązujący do protoplasty. Technicznie - 1,8 ...

24 Sie 2021, 08:43

Akurat dla moderatorów tego forum każde auto jest awaryjne, więc jak żyć? :lol: Fiat punto 2, też w grupie ryzyka. :roll:
Gość114260

24 Sie 2021, 08:50

Nikt moderatora nie dostał za worek ziemniaków.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sie 2021, 08:50

To co, odradzacie to auto? Bo już sam nie wiem. :roll: Czytałem opinie o Astrze H i raczej były pozytywne, ale z tego co piszecie to jest nieciekawie...
JerryLee
Nowicjusz

24 Sie 2021, 09:39

Polecam,
Kao napisał(a):Nikt moderatora nie dostał za worek ziemniaków

Nie o to chodzi. To, że macie kontakt z jakimiś szrotami nie znaczy, że każdy egzemplarz jest taki sam. Astra h jest warta zakupu i kropka. Jedynie 1.7 cdti i 2.0t mogą sprawić większe problemy.
Gość114260

24 Sie 2021, 09:52

Myślę, że jednak moderatorzy za coś jednak stali się kim się stali i nikt za darmo nie dał im tej funkcji. Skoro zwracają na coś uwagę to może warto by się nad tym pochylić i sprawdzić niż później płakać i mówić a jednak mieli rację. Każdy jednak ma swój rozum i zrobi jak będzie chciał.
bernilach
Nowicjusz

24 Sie 2021, 10:08

quel napisał(a):To, że macie kontakt z jakimiś szrotami nie znaczy, że każdy egzemplarz jest taki sam.
dokładnie tak jak mówisz tylko jaki jest procent trafienia na ten egzemplarz ktory jest ok i nie sprawi problemów? Zobacz jakie są koszta napraw Opla, ile kosztuje alternator ? Ile naprawa modułu CIM, ile Sterownik? Juz nie wspomne o tym ze są rozwiazania typu wysprzeglik centralny czyli jak pocieknie to skrzynia di zrzutu, silniki benzynowe podjadajace olej. Ja nie twierdzę ze to auto jest źle ale twierdzenie ze jest bezawaryjne i super jest przesadą.
Ps. Ja pracuje na zachodzie przebiegi aut rzędu max 250k, pozniej trafiają na wschód więc teraz sobie wydedukuj gdzie są szroty.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sie 2021, 10:22

Nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje używanego auta nie licząc się z przyszłymi awariami. Każdy model ma większe lub mniejsze bolączki, ale jeździć czymś trzeba i opel to nie bmw.
Gość114260

24 Sie 2021, 13:22

Ja użytkuję Astrę H i jakoś na problemy elektroniki, czy innych wymienionych nie narzekam, za to troszkę nieraz oleju chlapnie do tego bywają pewne części drogie, ale to już tak bywa, natomiast nie wydaje mi się żeby odbiegał od innych kompaktów.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna

24 Sie 2021, 14:00

Ad vocem... Ostatnio obserwowałem u kolegi w Merivie 1,4 co wyczyniał aby kupić właściwy czujnik spalania stukowego... Net i w sklepie o specjalizacji "opel" ,też łamali sobie głowę co tu dobrać .Były używki nawet od innego kodu silnika. Skończyło się na oryginale ,bo inne nie działały prawidłowo. Tę regułę potwierdza tylko mój przyjaciel ,który sprzedaje części od 12 lat w znanej europejskiej sieci hurtowni motoryzacyjnej Cytuję:" Jak słyszę Opel ,to mnie ... boli. Mam VIN ,a stale coś nie pasuje".
Dlatego proponuję rzeczywiście sprawdzić działanie w danym egzemplarzu wszystkiego, co da się zdiagnozować interfejsem.
Jeszcze jeden przykład. Świce zapłonowe. Zamiennik markowy jak Denso (220 zł zł za komplecik 4 szt) . W innych markach działa ta świeca ,a w Oplu pojawiają się checki po wkręceniu... Świeca dobrze dobrana po katalogu. jadę do sklepu ,a tam mi gość mówi że mam kupić oplowskie świece ,to będzie chodzić inaczej to loteria.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG