Opel Astra H - półautomatyczna skrzynia biegów

14 Kwi 2019, 12:01

Witam chciałbym kupić żonie astrę z półautomatyczna skrzynia czym ona się różni od zwykłego automatu i jakie są jej wady?
Hermanpust
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 12:59

Masz na myśli skrzynię Easytronic czyli zautomatyzowaną skrzynię biegów. Różni się ona od typowego automatu tym że nie posiada konwertera, czyli po prostu wygląd to tak że mamy skrzynię manualna z dodanymi siłownikami elektrohydraulicznymi które odpowiadają za zmiany biegów i wciskanie sprzęgła (pedały są dla kierowcy dwa gaz i hamulec jak w typowym automacie).

Ogólnie według producenta samochód z ta skrzynią pali mniej niż w manualu nie mówiąc o typowo automatycznej skrzyni która spala więcej paliwa.

Automat vs Easytronik
- Automat płynniej zmienia biegi od Easytronika
- Automat jest mniej awaryjny od Easytronika
- Easytronik sali mniej paliwa
- Esaytronik jest tańszy w ewentualnych naprawach
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Kwi 2019, 19:58

Czyli będzie jeździł normalnie jak zwykły automat bo taki też mam w Mondeo, a czy polecasz ta skrzynkę be codziennym użytkowaniu?
Hermanpust
Nowicjusz

14 Kwi 2019, 20:12

Hermanpust napisał(a):Czyli będzie jeździł normalnie jak zwykły automat bo taki też mam w Mondeo
Bardzo podobnie ale będziesz miał wyczuwalne bardziej zmiany biegów. Przynajmniej jak ja jeździłem to miałem takie wrażenie że jest twardo a w typowym automacie praktycznie nie odczuwasz zmiany.

Jak chcesz kupić żonie to może warto żeby przejechała się z taką skrzynia i powiedziała sam czy jej odpowiada :) Zabierz ją na jakąś jazdę takim autem i sam zobaczysz. Ja ogólnie nie lubię takich rozwiązań co nie znaczy że innym nie będą one pasowały.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Kwi 2019, 23:31

Wielkie dzięki za rzetelną odpowiedz pozdrawiam
Hermanpust
Nowicjusz