REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Sprawdź na krótko czy wentylator jest sprawny. Kolejna sprawa to może być padnięty termostat który nie otwiera się i samochód szybko łapie temperaturę po czym zaczyna się przegrzewać.wawa2520 napisał(a): Podczas pracy na wolnych obrotach było również słychać charakterystyczne pstrykanie /tak jakby ciche włączanie i wyłączanie przełącznika do oświetlenia
Widziałeś ten wyciek? Jeżeli chłodnica jest dziurawa to trzeba by ją jak najszybciej wymienić.wawa2520 napisał(a): chłodnica bardzo delikatnie cieknie
Tu chodzi o to czy jak mu się poda napięcie z akumulatora to czy wystartuje. To że wirnik obraca się kręcąc ręką potwierdza tylko że wirnik nie jest zablokowany ale po podaniu napięcia może się nie kręcić.wawa2520 napisał(a):Wentylator się nie załącza, ale kręci się gdy go ruszymy na zgaszonym silniku
Sprawdź czy w zbiorniczku nie pojawiają się bąbelki jak auto rozgrzewa się. Można też kupić test na CO2 wtedy będzie wiadomo.wawa2520 napisał(a):Mam obawy czy to nie padła czasem uszczelka pod głowicą, można to w jakiś domowy sposób sprawdzić lub na co zwrócić uwagę, żeby to potwierdzić lub zaprzeczyć?
Górny wąż od chłodnicy po takim szybkim rozgrzaniu jest bardzo gorący?wawa2520 napisał(a):Nie sprawdzałem czy wskaźnik wychyli się ponad normę, przed temp 100st. wyłączałem silnik.
Jak dodawałeś gazu to się nasilało? To może sugerować uszczelkę pod głowicą, nie szczelny kolektor wydechowy, czasem jak jest EGR i uszczelka wypalona to też może się zdarzyć podobny dźwięk przy mocno rozgrzanym silniku.wawa2520 napisał(a):Słychać było natomiast dziwne pstrykanie
To normalna reakcja rozgrzewając się zwiększa się jego objętość.wawa2520 napisał(a):Poziom płynu chłodniczego podnosi się po odpaleniu samochodu i przejeździe kilku kilometrów
Dokładnie nie będzie ono z chłodnicy to cykanie to tak jak napisałem wyżej.wawa2520 napisał(a):Słychać też jakieś syczenie, ale nie wydostaje się ono z chłodnicy tylko silnika
To może być normalna temperatura ponieważ tak jak pisałem wyżej płyn chłodniczy w układzie ciśnieniowym będzie miał temperaturę wrzenia min. 115 stopni Celsjusza.wawa2520 napisał(a):Wentylator załącza się, ale dopiero przy temp. powyżej 100st