Opel astra I 1.6

03 Cze 2010, 14:25

Witam. Mam 18 lat. Zdalem dopiero prawko i poszukuje autka. Mam do wydania nie cale 2000 (wiadomo nie pieniadze nie samochod) ale za ta kase mysle ze moge kupic opla astre I. Znalazlem taka [link do oferty na Allegro wygasł]
Interesuje mnie wlasnie 1.6 bo 1.4 to zbyt slaby silnik jednak. Nie chce samochodu tuningowac ani nic. Potrzebuje tylko po to aby jezdzic. I mam pytanie. Jakie sa zalety tego samochodu a jakie wady. Czy warto kupowac ja czy tez nie? Czy do tych 2tys warto cos innego ? Prosze o pomoc pozdrawiam Grzesiek ;)
Grzesiek5621
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

05 Cze 2010, 09:08

Auto ma same zalety...prawie...
Ten link co go wkleiłeś... Niestety ostro go żre rdza i za rok będzie miał dziury na wylot i staniesz przed problemem czy złomowisko czy remoncik...
Samo auto czyli Astra F ,to mechanicznie udany,trwały i dosyc wygodny pojazd.Nadaje się raczej do spokojnej jazdy,bo wysokie obroty wykończą prawie 20-letni silnik....(pojawią się wycieki z silnika od tego kęcenia na wysokich)
Powiem,że jakbyś znalazł taki okaz ale bez rdzy (ktoś zrobił z tym porządek wcześniej),to zapewne jest to dobre auto na "pierwszy samochód",gdyż ze względu na brak elektroniki i prostotę budowy można sporo się poduczyc jak np: puka wahacz czy jakaś guma w zawieszeniu. Naprwde przyda się ta wiedza pózniej przy lepszym i droższym aucie.
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Cze 2010, 13:14

Jak na Astrę z 1992 auto jest w bardzo dobrym stanie.
Większość Oplów tak starej daty jest zardzewiałe.
Na Twoim miejscu bym się dobrze zastanowił.
Jak mówi kolega wyżej, za rok lub dwa auto może być zardzewiałe.
Jednak auto jest proste w budowie, więc możesz się dużo z niego nauczyć.
Niemieckie auta są porządne.
Jako pierwsze auto, Astra hatchback to dobry wybór.
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy minivan od Lexusa - jak będzie cena?
    Niespełna rok temu Lexus pokazał światu swojego pierwszego minivana. Teraz Lexus LM trafia do sprzedaży na chińskim rynku, a jego cena imponuje. To jeden z najdroższych modeli Lexusa na świecie! Najdroższy Lexus na chińskim ...