Ja nadal sądzę,że to kwestia regulacji. Spalanie masz dosyc niskie jak na ten silnik i biorąc pod uwagę,że auto nowe nie jest. Moja Astra pali po mieście 2-3 litry więcej... A latem nie udało mi się zejśc w mieście poniżej 11l. Z resztą w katalogu Opla ,taka Astra kombi jak moja (nowa) powinna spalac w mieście 8,6l benzyny,a skoro pali 20/30% gazu więcej niż benzyny i ma lat kilkanaście ,to takie spalanie jest prawidłowe...
Tak więc widzisz ,że Twoje auto jest jednak ustawione dosyc oszczędnie o ile piszesz o spalaniu "nieszosowym"
Tak więc podkręciłbym Twojej Astrze trochę gazu na próbę i zobaczył czy usterka nadal będzie się pojawiac ! Tak jak napisałem wcześniej... Na moje skoro na benzynie jest ok,to przyczyna leży w instalacji gazowej.
Oczywiście jest też prawdopodobieństwo,że masz jakąś nieszczelnośc (dziurkę w przewodzie) w dolocie powietrza.Jakieś zakłócenia byłyby wtedy możliwe tylko na lpg,a na benzynie mogłyby byc niezauważalne,gdyż "gaz" jest na te zakłócenia w obrębie dolotu powietrza bardziej czuły. Polecam także wymianę filtra powietrza,bo ma to zasadniczy wpływ na pracę silnika na gazie i różne drobne niedomagania.
![Wink :wink:]()