Opel Astra II 1.4 16V 90 KM benzyna - silnik bierze olej co robić

13 Wrz 2016, 17:43

Witam.

Kupiłem auto kilka miesięcy temu. Zaraz po zakupie został wymieniony rozrząd z pompą i paskiem wielorowkowym. Niedawno natomiast spostrzegłem, że spalił mi litr oleju (czy nawet ciut więcej) po 5 tyś. kilometrów. Zrobiłem diagnostykę spalin i wyszła poprawnie. Przebieg auta to 228 tyś km i był serwisowany w ASO ma historię więc nie jest wyższy. Czy to normalne w Oplach przy takim przebiegu?

Od października będę musiał dojeżdżać 60 kilometrów w jedną stronę do pracy. Myślałem o założeniu LPG a tu coś takiego....

Co w tej chwili najlepiej zrobić?

1/remont silnika - pełny, niepełny? - jakie jest ryzyko, że okaże się, że trzeba robić pełny remont ?

2/ założyć gaz mimo wszystko

3/ nic nie robić i jeździć dalej dolewając olej - jak stanie wtedy się martwić.

Niby najrozsądniej jest zrobić remont silnika ale to są duże koszty - bo może się przecież okazać, że nie wystarczy tkzw mały remont silnika ... Po za tym przy remoncie silnika powinno się wymieniać pasek rozrządu - a niedawno wymieniałem i głupio mi znów płacić za pasek...

Bardzo proszę o dobre rady.
siosio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.4 16V 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

14 Wrz 2016, 21:01

To że Oplowski benzyniak bierze olej to normalne. A u ciebie tragedii nie ma. Kopci?
O ile ma kompresje to jedynie na bieżąco sprawdzaj olej.
siosio napisał(a):Niby najrozsądniej jest zrobić remont silnika ale to są duże koszty - bo może się przecież okazać, że nie wystarczy tkzw mały remont silnika ... Po za tym przy remoncie silnika powinno się wymieniać pasek rozrządu - a niedawno wymieniałem i głupio mi znów płacić za pasek...

Tak jak pisałem wyżej, pierw trzeba sprawdzić kondycję silnika, więc pokusiłbym się o pomiar kompresji. Sam pasek to groszowe sprawy, nie musisz wymieniać kompletnego rozrządu, skoro niedawno był wymieniany.
Cybul99
Początkujący

Prawo jazdy: 05 01 2018
Auto: Seat Ibiza
Silnik: ASZ
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

14 Wrz 2016, 22:56

Nie kopci. Pomiar spali wyszedł w normie.
siosio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 04 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.4 16V 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2004

26 Wrz 2016, 11:44

Te silniki oplowskie 16v wszystkie z urzędu wymagają dolewek oleju. :yes: I nic tam nie jest w nich zepsute !!! :)
U ciebie to i tak niewielka dolewka 1 l na 5 tys km. Jak dla mnie wszystko jest ok. Jakbyś miał 1,6-16V ten 100KM to dolewałbyś więcej...i też byłoby to ok i normalne.
O żadnym remoncie nawet nie myśl ,bo jest zbędny gdyż z silnikiem jest wszystko ok. Wraz ze wzrostem przebiegu ,oleju być może będzie trzeba dolewać więcej. Jeśli zaś będą te 2 - 2,5l na 10 tys .km to należy się cieszyć że to się utrzymuje ,dolewać i kontrolować częściej stan oleju.
Przygotuj sobie silnik do gazu czyli zmierz tylko ciśnienie na cylindrach czy jest w miarę równe (kwestia 15 min. w każdym warsztacie :) ),Załóż mu nowy filtr powietrza ,świece i kable WN i możesz zakłądać gaz.
Ja na gazie jeżdżę już kilkanaście lat w kilku autach też dałem założyć gaz ,a kilka kupiłem już z instalacjami.
Polecam do twojego auta jakiś niedrogi zestaw firmy STAG. Będzie wszystko ładnie pracowało. :ok:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Wrz 2016, 19:39

Jaki olej stosujesz?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Bentley EXP 100 GT - elektryczny luksus
    Jak widać Bentley stawia na luksus w wydaniu samochodów elektrycznych. Na razie jest to prototyp ale w niedalekiej przyszłości może się okazać że takie samochody będą królowały na globalnym rynku. To nie tylko ...