Opel Astra II 2.0 DI 85KM 2000r. Kombi Automat

18 Sie 2011, 08:46

Witam was!
Chce kupić żonie właśnie astre i mam kilka pytań o to auto.
Co sądzicie o tych silnikach diesla? czy dużo palą?
Jakie są typowe usterki w tym aucie?
Czy skrzynia automatyczna to dobry wybór do tego auta, czy może lepiej poszukać jakiegos z manualną?
Dzieki z góry za pomoc.
timot
Nowicjusz

Auto: Golf V, 1.9 TDI 105KM

20 Sie 2011, 00:41

Zdecydowanie manual. Nawet nie chodzi o koszty naprawy automatu ale manual od Opla jest bardzo dobry.Poza tym zawsze to mniejsze spalanie i możliwośc wzięcia auta na hol lub awaryjnego rozruchu na zapych.
Co do samych silników diesla w Oplach ,to chyba sam zauważyłes ile różnych wersji i kombinacji przewaliło sie przez ople w np;10 latach. Stare diesle produkcji niemieckiej jeszcze,do pięt nie dorastały VW -genowskim TDI czy Fiatowskim-Jtd.Nastepna gama diesli w Oplach DTI,Di,DTL to kolejny kalejdoskop prób z rozrzadami,pompami,konstrukcjami EcoTec czu Isuzu. Czasem siadały pompy,a czasem nie... Kombinacje trwały aż nie rzucono tego w diabły i teraz w większości w Oplach jeżdż bardzo dobre diesle konstrukcji Fiata.
No to sam sobie odpowiedz dlaczego Opel nie ma "swoich" diesli...
Opel produkował zawsze bardzo dobre ,trwałe i proste silniki benzynowe.Dla mnie Opel to benzyna i spokojnie do niej dobra instalacja lpg. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2011, 16:06

Witam.
Skrzynia w tych autach to świetna sprawa a przy 82kM, sprawia wrażenie jakby auto miało duuużo więcej!!!!!Wymiana oleju w skrzyni to koszt około 120 zł w ASO. Jeżdżę 2 lata i nawet nie myślę o manualnej skrzynce. Spalanie nie jest dużo większe.U mnie od 4.8l/100 w trasie do 8.5l/100 zimą na krótkich odcinkach.
ravav
Obserwowany

Auto: opel astra 20di
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda na suwak - czy teoria idzie w parze z praktyką?
    Minął już ponad miesiąc od wejścia przepisów nakazujących jazdę na suwak. Sprawdziliśmy jak to wygląda w rzeczywistości poruszając się w Warszawie w godzinach szczytu czy faktycznie kierowcy respektują tą zmianę. Jazda ...