Opel Astra II Combi '98 Podświetlenie zegarów predkościomierza itd.

17 Gru 2015, 01:22

Witam mam problem ze swoim samochodem, od jakiegoś czasu przestało mi świecić podświetlenie zegarów obrotomierza, temperatury silnika, prędkościomierza, stanu paliwa i od wczoraj wyświetlacz licznika stanu kilometrów, zaczęło mnie to trochę irytować szczególnie w porach nocnych, wczoraj zdjąłem zegar i wymieniłem żarówki bo myślałem że w tym leży problem lecz tylko bardziej nabroiłem bo licznik od stanu kilometrów przestał działać, od razu mówię że wstawiłem nowe ale jak po kilku razach nadal nie działało to wstawiłem stare ale licznik już nie działał. Więc szukam pomocy u was. Wszystkie kontrolki świecą, rezerwa, kierunki itd, ostatnio wymieniałem wszystkie bezpieczniki, resetowałem chyba ze 20 razy. Przejdę do szczegółów :
- żarówki kupiłem takie ŻARÓWKA BAX T5 R5 LED BX8,5D W OPRAWCE DO ZEGARÓW (trochę się różniły od tych co były ale bo to LED chyba i miały mniejsze tylnie końcówki)
Mój samochód to Opel Astra II Kombi 1.2 1998 w benzynie.
Proszę o pomoc. Chciałbym to naprawić jakoś sam w miarę możliwości oczywiście. Pozdrawiam
Matiakus
Obserwowany

Auto: Opel Astra II

18 Gru 2015, 11:35

Skoro to żarówki ledowe, to trzeba zwrócić uwagę na "+" i "-". Można też je sprawdzić na akumulatorze, czy wogóle świecą. Oprócz tego oczywiście spraedzić bezpieczniki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Gru 2015, 03:59

Kupiłem nówki, więc jak mogą nie świecić, a o plusie - minusie to nie miałem pojęcia, jutro usiądę i pokombinuje jeszcze raz, a powiedz mi czy żarówki dobre zakupiłem? I z bezpiecznikami kombinowałem, mogę zrobić zdjęcie i może dopatrzycie się błędów jakichś. Od razu napisz jakie zdjęcia i czego potrzebować bedziesz :)
Matiakus
Obserwowany

Auto: Opel Astra II

19 Gru 2015, 21:29

Zdjęcia nie są do niczego potrzebne, bo nie ma tutaj ajkichś wielkich ceregieli - jak nie świecą, to sa trzy wyjścia :
1. żarówczeki uszkodzone
2. brak napięcia na ścieżkach stykających się z żaróweczkami
3. odwrotnie podłączone plus i minus
ad.1
Matiakus napisał(a):Kupiłem nówki, więc jak mogą nie świecić

Ha! jak to jak? Normalnie...Poprostu spalone...A bo to pierwszy raz coś takiego się stało, że jakaś żarówka spaliła się od razu pod podłączeniu? A tym bardziej, że to diody...A musisz wiedzieć, że każda dioda LED jest na napięcie od 1,5 do 3V. Zależy od diody ( jej wielkości i koloru ). A jak taka dioda musi świecic na 12V ( a właściwie na 14V, bo takie jest napiecie w samochodzie ), to musi mieć rezystor. A jak rezystor jest źle dobrany to...Albo jak rezystor jest uszkodzony to...
ad2. sprawdz miernikiem napiecie na ścieżkach, do których przylegają styki tych diód. Jak nie będzie napięcia to musisz szukać przyczyny - miernik w ręce i mierzyć wielowtyk na zestawie wskaźników, bezpieczniki.
ad3. Przy okazji będziesz wiedział, gdzie jest plus a gdzie minus. No i wspomniana biegunowość - dla diód ważne jest podłączenie plusa i minusa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...