Opel Astra II- naprawa- czy można oczekiwać zwrotu część

16 Kwi 2009, 22:02

Hej wszystkim.

Niedawno ktoś ,,puknął'' mój samochód na parkingu. Efekt- wgniecenie na tylnych prawych drzwiach oraz nadkolu, a także zdrapany lakier i porysowany zderzak. Wszystko zostanie zrobione z AC- szkoda oceniona przez PZU na 2151zł, jednak zdecydowałem się na naprawę bezgotówkową.

Zgodnie z kosztorysem, PZU do wymiany zakwalifikowało tylne drzwi (z lakierowaniem) oraz chlapacze i listwy.

Proszę o wyjaśnienie mi przebiegu tej formy naprawy (bezgotówkowa)- mniej więcej wiem, o co chodzi, ale nie zaszkodzi się upewnić ;]

Aha, ciekawi mnie też, czy te uszkodzone drzwi (wgniecione), a także chlapacze i listwy, będę mógł po naprawie zabrać, czy też ''przywłaszczy'' je ASO Opla (tam będzie naprawa)?
Ostatnio edytowany przez fendi358, 17 Kwi 2009, 16:37, edytowano w sumie 1 raz
fendi358

16 Kwi 2009, 22:49

Idz sie spytaj w ASO. Wg mnie, jesli ubezpieczyciel nie zarzada tego to masz prawo to zabrac od ASO. Ja zostawilem stare czesci, a nowe zabralem :) Lampa miala kawalek plastiku odlamane, zderzak lekkie wgniecenie... i tak zaluje, ze robilem bezgotowkowo, trzeba bylo wziac gotowke z AC i zrobic po swojemu. Wcale bym czesci nowych nie kupowal i kasa by zostala, chociaz... czasem podczas napraw wychodza kolejne uszkodzenia, ktorych nie uwzgledniono przy ogledzinach, ale to chyba mozna pozniej dodatkowo zglosic...
DUCATI
Początkujący

17 Kwi 2009, 16:36

Aha, zobaczy się. A jak myślicie, będzie różnica w kolorze między nowymi drzwiami a resztą nadwozia? Podobno w razie czego mają cieniować. Dodam tylko, że auto ma 30 000km przebiegu, a lakier jest praktycznie jak nowy (się dba, się ma ;) )
fendi358