Zezłomowany samochód a zaległe oc

17 Kwi 2009, 10:15

Witam. Proszę Was o radę..
W zeszłym roku kupiłam swój pierwszy samochód oczywiście tani więc i długo nim nie pojeździłam.. Jak się zepsuł to stał rok czasu tymczasowo zarejestrowany ale nie opłacony.. Po roku czasu zezłomowałam samochód i poszłam go wyrejestrować. Następnie poszłam do PZU żeby załatwić sprawę (tam poprzedni właściciel miał ubezpieczone autko), ale jak się okazało w ich ewidencji samochód ten nie istnieje i w zasadzie nie muszę płacić tego oc. Powiedzieli oni jednak że lepiej żeby zrobili umowę wstecz i żebym zapłaciła, bo kiedyś po 10 latach nawet może się Urząd Gwarancyjny doczepić i wtedy będę dużą karę płacić.. Czy rzeczywiście może tak być nawet jeśli samochód jest już skasowany i wyrejestrowany i nie istnieje w ewidencji PZU??? Niby to tylko rok, ale nie mam żadnych zniżek a PZU nie jest tanie i z odsetkami bym musiała jak na moja kieszeń dużo zapłacić. Zapłacić czy nie obawiać się o konsekwencje w przyszłości???? Proszę doradźcie coś!!!
rEwelus
Nowicjusz

17 Kwi 2009, 10:18

Niestety musisz zapłacić i to jak najszybciej.Przepisy stanowią,że każdy zarejestrowany samochód musi być ubezpieczony.I nieważne jest,czy on stoi,czy jest sprawny itd.Nie ma również znaczenia to,że obecnie samochód jest już wyrejestrowany.Jak już wyrejestrowałaś,to nie musisz opłacać OC,ale musisz oczywiście o tym poinformować ubezpieczyciela.Ale za okres,w którym samochód był zarejestrowany OC musisz zapłacić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2009, 10:30

A jak to możliwe, że w PZU nie ma mojego samochodu w ewidencji? Ostatnio próbowali utworzyć umowę wstecz i składali jakiś wniosek do głównego oddziału i ci odrzucili... Czy teraz będę miała problem żeby ubezpieczyć wstecz?
rEwelus
Nowicjusz

17 Kwi 2009, 18:19

W PZU nie ma twojego samochodzika,ponieważ go nie ubezpieczyłaś.Poprzedni właściciel z pewnością był w PZU i wypowiedział umowęOC na podstawie umowy sprzedaży samochodu.Ty powinnaś po zakupie zgłosić się do PZU i spisać aneks lub zrezygnować z tej firmy i ubezpieczyć u kogoś innego.Niestety nie zrobiłaś tego.Aczkolwiek ciekawe jest to,że jeżeli nie wypowiedziałaś umowy w PZU,to że nie przysłali ci druczku do zapłaty...
Ale z własnego doświadczenia wiem,że w PZU mają jeden wielki burdel - jak ja kupiłem samochód i postanowiłem kkontynuować ubezpieczenie w PZU po poprzedniku,to po 3 miesiącach przyszło mi pismo,że mam się zgłosić do PZU celem naliczenia nowej składki,ponieważ ta co ją podpisałem została źle obliczona przez agenta.Oczywiście agent musiał sam dopłacić 150 zł,ponieważ ważna jest kwota,która widnieje na umowie.Po miesiacu czasu od tego zdarzenia PZU przysłało mi pismo,że wzwiązku ze sprzedażą samochodu mam prawo wystąpić o zwrot opłaconej składki.A samochodu nie sprzedawałem....Jak umowa się skończyła,to ją wuypowiedziałem,ale po 2 tygodniach przyszło mi pismo,że wypowiedzenie jest nie ważne,ponieważ zostało dostarczone do PZU w dniu kończeia się umowy.Ale sytuacja była taka,że OC było do 19 stycznia,a tym dniem był poniedziałek.Czyli w piątek ani w sobotę nie mogłem tej umowy wypowiedzieć.Okazało się,że system nie brał tego pod uwagę,że przedostatni dzień,w którym należy najpóźniej złożyć wypowiedzenie umowy,jest dniem wolnym od pracy.
Tak więc z PZU trzeba się pilnować,bo burdel mają niesamowity i próbują naciągać klientów na koszta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000