Opel Astra III - kontrolka emisji spalin(utrata mocy)

18 Lis 2013, 13:54

Witam. Jestem posiadaczem od dokładnych 2 tygodniu Opla Astry III 1.7 CDTI 101 KM. Tak jak w temacie... Wczoraj zapaliłem auto i chciałem jechać do tyłu, ale utworzyły się takie dziwne trzaski(może 2-3) dobiegające z pod maski i takie uczucie jakby był zaciągnięty ręczny. Pojawiła mi się kontrolka układu elektronicznego silnika(żółta, wygląd kontroli to auto na którym widnieje klucz). Później po ponownym odpaleniu(auto nie zgasło tylko sam zgasiłem go i odpaliłem na nowo) ta kontrolka znowu się zaświeciła, ale była możliwa jazda samochodem. Odjechałem z parkingu sklepowego około 1 km i znowu zgasiłem i odpaliłem auto. Kontrola ta przestała się zapalać, ale za to świeci się teraz cały czas kontrola układu kontroli emisji spalin (żółta, wygład jakby jakiś zawór). Auto straciło na mocy, obroty znacząco spadły i auto strasznie powoli nabiera tempa. Gdy daje gwałtownie gaz auto już nie przyspiesza jak kiedyś. Wiem, ze muszę udać się z tym do mechanika lecz niestety boje się kosztów naprawy bo nie mam pojęcia co to takiego i ile będzie kosztować. Przeczytałem na forach, ze to najprawdopodobniej katalizator. Czy może ktoś wie co to może być za usterka? Miał już ktoś coś takiego? Jakie mogą być koszty naprawy tej usterki?

Będę bardzo wdzięczny za każde odpowiedzi. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Tommy4056
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 07 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTI 101 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2013, 18:55

Auto na komputer sczytać błędy i wtedy możemy coś pomóc, w innym przypadku to do wróżki nie tu :no:
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

30 Gru 2014, 09:51

siema koledzy mam ten sam problem co Tommy ( no bardzo podobny) tyle ze po przegonieniu asi tak do 160 lampka od emisji spalin zgasla ale po krótkim czasie (ok 2 km jazdy) zaswiecila sie czeck engine i silnik wprowadziło w stan awaryjny odbiera moc po zatrzymaniu sie zgaszeniu autka i odpaleniu wszystko w porzadku az do nastepnego pojawienia sie kontrolki. Zarowno wczesniej przy ciagłym swiecniu kontrolki emisji spalin jak i teraz przy zapalajacej sie co pare kilometrow kontrolce z kluczem ( po wypedałowaniu) pojawia sie ten sam błąd ECN02345A pojechałem na kompa po sprawdzeniu wyszło ze jest to (opis błędu na kompie) zbyt wysokie cisnienie doładowania opel astra 1.7 cdti 101KM jakies sugetie koledzy co rozbierac pierwsze ;) ??????????
marcin87
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1.7cdti
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

30 Gru 2014, 16:41

Najpierw sprawdź sterowanie turbiną. węzyki podciśnieniowe i elektrozawór.
Następnie mechanizm sterowania kierownicami czy nie jest zatarty.
andrzej_124
Stały forumowicz

07 Sty 2015, 19:23

turbina sprawdzona gruszka w pozadeczku wezyki ok elektrozaworu nie umiem sprawdzic :no: jest jakis domowy sposób sprawdzenia go????
Zaówazylem ze gruszka podciaga wogole nie w tych mometach kiedy powinna a na wolnych obrotach potrafi byc caly czas wciagnieta na zero :( to by była oznaka tego zaworu? jaki byłby koszt tego elektrozaworu wiecie może??
marcin87
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1.7cdti
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ALASKAN pick-up
    Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...