Volvo S40 - Nie odpala, przy kręceniu dziwnie pika.

06 Sty 2015, 20:47

Witam. Wczoraj pożyczyłem dziadka Volvo s 40, troche poszalałem, bo ślisko i na tym koniec, odstawiłem do garażu wszystko było ok, natomiast dzisiaj wchodzę do garażu, przekręcam kluczyk a tu lipa, samochód zamiast odpalić, wydaję dziwne dźwięki ze środka silnika, dosłownie takie pikanie, cały czas gdy kręcę słychać "pik pik pik" i tak cały czas. Paliwo jest na pewno, dodam jedynie, że odpalałem, z zapasowego kluczyka, nie wiem czy to ma coś do rzeczy, wczoraj odpalił z tego kluczyka za pierwszym dzisiaj już nie, to tylko taka dodatkowa informacja. Światła chodzą, radio gra, szyby działają, auto w garażu stało, także na mrozie nie stał.
kulka12341
Nowicjusz

Auto: Volvo S40

06 Sty 2015, 21:08

Pożyczyłeś,czy "pożyczyłeś" :?: :lol:
A te dźwięki to na pewno z silnika ??? bo może bendiks w rozruszniku nie załapuje.Nie wiem czy jest tu możliwość zamieszczania plików dźwiękowych,bo wtedy byłoby na pewno łatwiej :!:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

06 Sty 2015, 21:14

Może jutro teraz nie, ciężko mi stwierdzić z czego pikanie, ogólnie z całej maski słychać tak się echo rozchodzi, jeśli rozrusznik to coś poważnego ? Może coś z kluczykiem ? Jeśli chodzi jeszcze o te pikanie, to oczywiście nie taki dźwięk, tylko właśnie taki mechaniczny dźwięk :D
kulka12341
Nowicjusz

07 Sty 2015, 12:14

Sprawdź stopień naładowania akumulatora,od tego zacznij.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

07 Sty 2015, 13:29

PhantomASA1 napisał(a):Sprawdź stopień naładowania akumulatora,od tego zacznij.

Jeżeli to bendiks słychać,to przyczyną może być słaby akumulator :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sty 2015, 13:47

No albo immobiliser,VOLVO się wk...ło gdy zobaczyło obcą gębę,do tego podejrzewając,że znowu będzie ,,jazda,,tak też może być.To auto jest tak naszpikowane elektroniką i czujnikami,że mądrzejsze od niejednego człowieka! :D Ale zacząłbym od niemocy akumulatora,jeśli elektronika wyczuje słaby prąd ,to może pikać,gdyby VOLVO miało ręce to mogłoby pokazać serdecznego palucha,a tak pika.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
    Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...

07 Sty 2015, 14:21

PhantomASA1 napisał(a):,jeśli elektronika wyczuje słaby prąd ,to może pikać,

kulka12341 napisał(a):Jeśli chodzi jeszcze o te pikanie, to oczywiście nie taki dźwięk, tylko właśnie taki mechaniczny dźwięk

Stawiam na bendiks :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sty 2015, 17:40

Sprawdź akumulator i przeczyść klemy - ten sam problem miałem kiedyś w Sienie :)
Squier
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault Twingo
Silnik: 1.2 48kW
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

07 Sty 2015, 22:44

Panowie, załączam zdjęcie i filmik, dodam, że to pikanie to nie z akumulatora, słabo słychać, natomiast zdziwił mnie brak jakby kostek i paru bezpieczników, nie wiem czy to tak powinno być. Nie wiem czy dziadek nic nie odłączał, ale jest teraz w szpitalu, brak kontaktu.
Zdjęcie

Filmiki

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kulka12341
Nowicjusz

07 Sty 2015, 23:10

Śmieszne, bo miałem się pytać właśnie czy jest możliwe by dziadek wiedział o rapcie auta w stylu cygańskim :D Ciężko jest cokolwiek powiedzieć czy rzeczywiście coś pokombinował, ale jest to wielce prawdopodobne,spotykałem w instalacjach auta wielu braków w bezpiecznikach,ale zazwyczaj tyczyło to uboższych wersji aut,które nie miały systemów pewnych dlatego bezpieczniki nie były potrzebne,ale nigdy nie widziałem by brakowało aż tylu bezpieczników,zwłaszcza pod rząd.Jeśli jesteś pewien,że dziadek wiedział o tym,a znasz jego podejście do takich manewrów,jeśli mógł być o to zły,to strzelam.Raczej na 100% uziemił auto,zwłaszcza,że o to ciebie miałem pytać.Jeśli chodzi o te kostki,czyli wejścia puste,to tutaj nie mam pojęcia bo w samochodach się takie braki zdarzają,chociaż tutaj jest to też podejrzane,że dwóch nie ma.Jeśli dziadek zna się coś na elektryce swego auta,w co wątpię,to po prostu powyciągał po kolei i tyle,to wystarczyło.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Sty 2015, 23:30

Ok, :D dzięki za odpowiedź, ale raczej można tutaj wykluczyć wadę techniczną ?
kulka12341
Nowicjusz

08 Sty 2015, 08:11

[quote="kulka12341"]Ok, :D dzięki za odpowiedź, ale raczej można tutaj wykluczyć wadę techniczną ?[/quote
Tego nigdy nie można wykluczyć,ładowałeś akumulator :?:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sty 2015, 18:12

Z tego co widzę, to w tej skrzynce brakuje bezpoiecznika świateł przeciwmgłowych ( puste miejsce z lewej strony przy dwóch czerwonych bezpiecznikach ), bezpiecznika pompy podciśnieniowej i alternatora, bezpiecznika pompy paliwa, bezpiecznika opisanego jako elementy silnika, przekaźnika klimatyzacji ( górne puste gniazdo ) i przekaźnika od syreny autoalarmu ( gniazdo pośrodku z prawej strony ). Nie wiem, czy ten przekaźnik od syreny nie jest związany z alarmem.
Tyle udało mi się znaleść.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Sty 2015, 18:16

Czyli dziadek wyjął :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Sty 2015, 18:22

Hmmm, przewidział chłopina, że mu się wnuk będzie do auta dobierał :lol:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000