tomek70 napisał(a):Na twoim miejscu z segmentu kompaktów celowałbym w focusa z 1.6 150 koni. Z innych aut to może auris, civic tourer (troszkę może być mało pieniędzy), ceed.
Ja też i to pomimo tego, że to doładowany silnik z bezpośrednim wtryskiem. Ładnie brzmi, moc i moment w szerokim zakresie obrotów (moment dostępny nisko = brak konieczności redukowania biegu przed wyprzedzaniem), a sam silnik nie sprawia problemów. Wolnossące 1.6 125KM w Focusie to niestety mułek, w dodatku skrzynia 5-tka i z ekonomii na trasie nici. Sam Focus - przynajmniej dla mnie - to obok Civica najlepsze auto kompaktowe niepremium.
Auris to tandeta, morze taniego skrzypiącego i podatnego na zarysowania plastiku i jedynie wspomnienie dawnej niezawodności Toyoty (swoją drogą reklamowanie się jako "najbardziej niezawodna marka na świecie" to, delikatnie mówiąc, spore nadużycie).
Civic tourer chyba faktycznie będzie za drogi, a szkoda, bo auto ma całe mnóstwo zalet. Wizualnie jak dla mnie nieco szkaradny
Cee'dem nie jeździłem, ale podejrzewam, że z uwagi na pokrewieństwo z i30 te auta jeżdżą podobnie (tzn. źle), w dodatku nie ma tam żadnego silnika dającego frajdę z jazdy (chociaż przy tym układzie jezdnym o "frajdzie" i tak nie mogłoby być mowy).
Bierz Focusa
![OK :ok:]()