Opel astra nie odpala

16 Sty 2010, 09:42

OPEL ASTRA 1.4 BENZYNA, 98R., 280 tyś. km.
Witam.
Astra odpalała normalnie, miałem troche problemów bo akumulator stary i czasami słabo krecił ale podładowalem to odpalała dobrze, kolejne utrudnienie to wyrobiona stacyjka, zawsze muszę trochę poruszać w prawo i lewo kluczykiem żeby dało się przekręcić ale jak już przekręciłem to odpalała bez problemu. Silnik chodził równo jak zawsze. 4 dni temu rano po zamieciach śnieżnych nie mogłem odpalić, padł akumulator wiec podładowałem, rozrusznik krecil wszystko dobrze ale nie odpala. Zauważyłem że nawiało dużo śniegu na silnik szparami w atrapie, był cały biały. Wciągnołem samochód do garażu, oczyściłem ze śniegu sprężonym powietrzem, podłączyłem kablami drugi mocniejszy akumulator (od sztaplarki diesla - nie instalowałem go) wyczyściłem kopułke (wysuszyłem), palec rozdzielacza, sprawdzilem wszyskie bezpieczniki sa ok, iskra jest na wszyskich świecach, odczepiłem, wysuszyłem chociaż nie były mokre i włozyłem ponownie wszystkie możliwe kable i wtyczki, paliwo chyba dostaje bo niektóre świece były mokre, pozatym jak kręce to czuć zapach benzyny, sprawdzałem oba kluczyki w obu sa kostki od immobilajzera. Astra stoi w garazu juz dwa dni w temp + 5 stopni. Kręce i nie moge jej odpalić.
Prosze o pomoc , pozdrawiam.
tomek1982
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie
  • 16 Sty 2010, 15:48

Swiece zapłonowe to sie wymienia? jak nie to wypal je na kuchence gazowej powinno pomóc.

i sprawdz po ciemku czy iskry pod maska nie skacza jak kreci silnik
    skoro zalewa swiece to paliwo jest wiec powinien zachechłac chociaz
    Kiler_kg
    Nowicjusz

Miejscowość: Kołobrzeg

17 Sty 2010, 16:55

wypaliłem i nic to nie dało
    tomek1982
    Nowicjusz

18 Sty 2010, 11:00

Przejrzałeś dolot? Musi być drożny! Poza tym jak tam wtryskiwacze się mają? Trzeba sprawdzić czy nie leją bo może zalewają komorę albo są zapieczone.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

19 Sty 2010, 09:03

a jak to sprawdzić?
    zauważyłem, że jak długo kręce i wcisne gaz to z pod gaźnika sączy sie delikatnie paliwo.
    tomek1982
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      PODSUMOWANIE i SPIS MODELI - Koszty utrzymania
      Na tej stronie znajdziesz spis ponad 350 modeli samochodów w około 90 zestawieniach. Abarth: Grande Punto 1,4 T-Jet Alfa Romeo: 147 2,0 TS 147 3,2 GTA 156 1,9 JTD 159 1,8 159 1,9 JTDm 166 3,0 Audi: A2 1,6 FSI A3 8L ...